War as business
Publicat de
Baldovin
la
2:14 PM
|
Etichete:
arta teoretica,
editare bitmap,
reactii de presa,
spirit critic
On one hand they started the war to sell weapons. On the other hand they wanted Ukraine as the new source of cheap labor refugees, after Syria exhausted its human resources export, and the other eastern countries people are tired already of capitalism.
See more details about how the profit is made out of human sorrow here:
Russia is a capitalist country
Russia is a capitalist country, and the capitalism doesn’t conquer by weapons, but by economic exchanges. The capitalism occupation sell products on debt to the colonists until their habitants are enforced out of their territories. So there is no reason for Russia to start a classical war, as it can do it by marketing. This war is a bluff , artificially made to drive world's attention out of plademics failure to convince people accept classical dictatorship, and turn it into a China-like wild capitalism.
Putin is a rich man: he own luxury houses, private jet and yachts.
I pray for the victims of their insatiable greed! :(
Puthim out of Ukraine, now!
I’m not saying that USA or OTAN should take him out, as he is a part of the team. I just care for massacred civilian population and pray this horrible tragedy ends
The world-wide protests cure the Covid-19 pandemics
Publicat de
Baldovin
la
5:00 AM
|
Etichete:
arta teoretica,
desen,
editare bitmap,
editare litere,
english,
reactii de presa,
spirit critic
After 21 days of continues protest by Canadian track drivers and Ottawa citizens that joined them, the Trudeau administration had to step down and give up restrictions
The COVID-19 issue is now masked by the Russia-Ukraine war and the pandemic is left behind. I guess the SARS-COV2 virus got scared and simply went away for cover
4.5.5. Factorul perturbator asupra evaluării în pedagogia artei venite din partea corpului profesoral din şcolile nevocaţionale
CONTRIBUŢII LA DEZVOLTAREA IMAGOLOGIEI
Acest text continuă de aici
Acest text face parte dintr-o lucrare teoretică mai amplă
4.5.5. Factorul perturbator asupra evaluării în pedagogia artei venite din partea corpului profesoral din şcolile nevocaţionale
În această secţiune am arătat în ce mod factorul decizional de deasupra pedagogiei abuzează de rezultatele evaluării, pentru a convinge o bună parte din popor să emigreze ca forţă de lucru ieftină în Occident. Am o oarecare experienţă în ceea ce priveşte „Educaţia vizuală” din liceele teoretice, la care am predat până la re-titularizare, după ce m-am retras din activitatea de grafic designer. Majoritatea orelor au regim de 0,5 pe săptămână (o oră la 2 săptămâni), făcute în tandem cu „Educaţia muzicală”. Au fost ani în care primul semestru s-a terminat în decembrie, astfel că numărul efectiv de ore era de aproximativ 7. Din aceasta de obicei prima şi ultima nu se făceau, în prima se prezentau regulile evaluării şi în ultima se încheiau mediile. Aşa că a face şi predare şi evaluare în 5 ore la o clasă de aproximativ 30 de elevi este chiar bătaie de joc la adresa principiilor pedagogiei artei. Conform manualelor pe care le-am tot citat în acest text *, în special cel de clasa a X-a (centrat pe critică de film şi teatru) , este foarte greu de scos de acolo criterii de evaluare teoretică, pe care o preferă adolescenţii la această vârstă, în detrimentul lucrărilor practice. Obişnuiţi cu notele de 10 de la şcoala generală, o exigenţă prea mare la această disciplină poate aduce conflicte cu elevii, ceea ce este de evitat. Mulţi profesori sunt astfel constrânşi să dea note de 10, pentru a evita astfel de conflicte şi toată lumea e mulţumită. Dar, pe termen lung, ştiind că notele de 10 oricum vin, ei tind să nu mai facă nimic. Din păcate marii pierzători din această situaţie sunt elevii, care îşi investesc atenţia şi memoria în date perisabile, specifice social-media, care nu vor conta în viitor. Din fericire, designul poate fi un cârlig pentru atragerea lor spre studiul artei , atât cât se poate.
La această situaţie contribuie şi lentoarea emancipării din corpul profesoral de la alte discipline, faţă de educaţie în general şi faţă de disciplinele artelor vizuale în special. Există o anumită aroganţă faţă de disciplinele „Educaţie plastică/vizuală/muzicală/artistică”, în special din partea profesorilor ce predau matematică şi limba română. Aceste discipline au devenit în ultimii 80 de ani disciplinele etalon ce oferă „criterii” pentru stratificarea socială. Ele au fost şi încă sunt surse de „criterii” pentru diferenţiere la examenele de admitere. Cine rezolva exerciţiile la matematică şi învăţa „comentariile literare” la limba română, urma să fie admis în învăţământul superior şi să aibă o viaţă mai bună, cu un job de birou. Ceilalţi erau destinaţi spre a avea o viaţă mai grea, de muncitor. Pentru că, da, nu toţi puteau accede la munci de birou. Alţii trebuiau să facă treaba de jos.
Complexitatea matematicii a venit ca o mănuşă peste acest interes meta-social. Aşa ceva a fost o adevărată tortură pedagogică. Matematica are avantajul preciziei. Un răspuns corect sau greşit nu lasă loc la interpretări. Matematica ajută la organizarea activităţii sau vieţii personale, conform cu principiile sale. Dar, din păcate, această precizie a condus şi la detalierea ei într-un grad mult prea mare pentru elevii de la clasele mici. Scopul a fost selecţia încă de la vârstele fragede a claselor sociale, faţă de care dictatura comunistă se lăuda în mod ipocrit că le-ar fi eliminat.
Cu materia „Limba română” s-a întâmplat oarecum la fel; nişte critici literari, unii mai oneşti, alţii mai politruci, au propus câte o interpretare „oficială” pentru anumite opere literare. Aşa ceva a rămas sub numele de „comentariu literar”. Cine voia să acceadă într-o facultate cu profil umanist, exceptând desigur artele plastice, teatrul sau filmul, trebuia să înveţe aceste „comentarii”. Memorarea superficială, fără sens (toceala) a acelor „comentarii”, şi a rezolvărilor de probleme din matematică, a devenit simbolul învăţământului din acea perioadă.
Hermeneutica şi fenomenologia în filosofie şi psihanaliza în psihologie au arătat încă de la începuturile lor că gestul cultural/actul psihic are într-adevăr un vector principal de analiză, dar la care se adaugă alţi câţiva şi ei foarte importanţi. Orice vis are un sens de bază şi, ceea ce Freud numea odată „supradeterminare”; există sensuri parţiale auxiliare pentru orice conţinut psihic şi ideologic, inclusiv pentru cel literar în particular, sau pentru orice conţinut artistic, în general. Şi în analiza unei opere oarecare există un astfel de vector principal de interpretare. Acest vector e acceptat de o comunitate de specialişti, dar o alta poate alege altceva. A crede că cineva deţine piatra filosofală, de a decide sensul absolut al unui simbol, este o prostie. În perioada comunistă „Comentariul literar” era decis de aceşti politruci din Ministerul Educaţiei, responsabili de disciplina literaturii. După cum nord-coreenii plângeau în cor la moartea liderului suprem, la fel şi elevii „învăţau” în cor interpretările literare din aceste „comentarii”, dacă voiau să fie admişi la un liceu bun şi, implicit, la facultate ulterior.
În România acest model s-a realizat prin încărcarea peste măsură a materiei pentru a îngreuna examenele de accedere în liceele „de viitor”, şi de a da un aspect echitabil neacceptării unora în învăţământul superior. Din păcate, aşa ceva se practică cu voioşie în ţări cu „mare tradiţie democratică” precum Germania. Norocul e că acolo nu se face sub această tortură pedagogică a anestezierii conştiinţei prin volum mare de informaţii. Dar şi acolo copiii sunt testaţi şi selectaţi pentru un viitor de muncitor sau de intelectual încă de dinainte de adolescenţă. Însă în România pedagogia a dispărut cu totul. În loc să fie făcută cât mai accesibilă, dimpotrivă, materia a fost şi încărcată dar şi predată cât mai confuz, aşa cum încă mai văd unele reflexe şi astăzi, pentru a face selecţia socială cât mai credibilă sub aspectul justificării. Din această cauză, învăţământul românesc a însemnat mai puţin o instituţie care să ducă la atingerea potenţialului maxim al fiecărei persoane, conform cu principiul căii mijlocii despre care am detaliat în această secţiune , cât mai curând un loc în care se stabileşte încă de timpuriu această stratificare socială.
În România, absolvenţii de învăţământ superior făceau parte din altă castă socială. Se făcuse o adevărată piaţă neagră cu materialele în care existau aceste texte. „Culegerile” de probleme de matematică erau şi ele în aceeaşi situaţie, şi rareori profesorii le discutau în clasă. Manualul era insuficient pentru asemenea informaţii. Acestea se predau ca lecţii particulare, în schimbul cărora se plăteau pe bani grei. În joc era viitorul fiecărui copil. Deşi pe hârtie învăţământul era gratuit, în realitate el funcţiona în bună măsură ca învăţământ particular, restrâns pentru cei ce proveneau din familii înstărite, ce-şi puteau permite aceste „meditaţii”. Acelaşi lucru există şi astăzi, expus cumva la vedere. Deşi, în anii 1950 au fost şcoliţi la grămadă cei care nu aveau dizidenţi sau burghezi în familii, după 1970 în interiorul dictaturii a apărut o nouă clasă de burghezi, ce şi-au zis intelectuali, care au creat acest învăţământ particular paralel.
Oricât ar fi învăţat un elev, dacă şi ceilalţi ar fi făcut un pic mai mult, atunci el nu ar fi fost admis la facultate, şi astfel cariera lui era una specifică bazei piramidei sociale. Această „cursă a înarmării” cu informaţii a avut, şi încă mai are pentru unii, aspect de superioritate a învăţământului românesc faţă de cel occidental. Dar, în realitate, aşa ceva a devenit o cale spre oboseală timpurie şi depresie ulterioară, după cum am arătat în acest articol . Dacă o astfel de stratificare ar fi fost făcută prin asimilarea unor cunoştinţe care să aducă evoluţie şi prosperitate socială, atunci lucrurile ar fi fost în regulă. Însă învăţatul nenumăratelor formule, ecuaţii, integrale etc., nu a adus mai nimic ulterior în viaţa de adulţi. Foarte puţini au folosit aceste informaţii, şi mulţi dintre cei care le-au folosit au fost tot profesori de matematică, care au ajuns să le folosească în acelaşi fel precum profesorii lor.
Din păcate, această tendinţă generală s-a agravat în direcţia asta, în ultimii 30 de ani, de „democraţie”. România şi estul Europei în general a devenit sursă de mână de lucru pentru muncile de jos pe care occidentalii nu le mai doresc. Este o realitate care se practică „cu voioşie” şi în capitalism mult mai dramatic, după cum s-a practicat în comunism. De aceea schimbarea dintre sisteme a fost făcută mai mult pe hârtie decât concret în viaţa reală, în ceea ce priveşte omul simplu. Politica locurilor cu taxă în învăţământul superior, arată această perpetuarea stratificării sociale care urmează fidel criteriul financiar; clasele cu potenţial financiar au acces la învăţământul superior, iar cele de jos, nu.
Drama e că astăzi încă se tocesc aceste „comentarii”, la limba română. Am criticat manualele de educaţie vizuală în subcapitolul 4.2. , şi asta s-ar putea să fie un motiv pentru unii profesori de alte discipline să arate cu degetul. Dar, sunt convins că dacă mă apuc să caut, voi găsi erori şi ciudăţenii şi în manualele celorlalte discipline, inclusiv cel de Limba Română. Am auzit câteva speculaţii psihopatologice pe la profesorii de limba română, intuite conform înclinaţiei personale naturale spre literatură, dar nestudiate sistematic în tratatele de specialitate. Deci pot paria că măcar în această temă, există numeroase erori precum cele făcute de jurnalişti . Aşa că pot paria că problemele de sistematizare există şi la această disciplină.
Toceala fără sens a acelor „comentarii” şi a rezolvărilor de probleme din matematică se regăseşte astăzi în aroganţa unor profesori faţă de disciplinele „Educaţie plastică/vizuală/muzicală/artistică”. Acestea au fost şi încă sunt văzute ca un fel de cenuşărese ale învăţământului. „Criteriul de evaluare” a profesorilor pentru noi pedagogii de arte este chiar lipsa de conţinuturi pentru „tocit” în materia noastră. Dacă aceste materii n-au conţinuturi de „tocit”, unor profesori de formaţie mai învechită li se par cumva… decorative, de umplutură. Nota 10 trebuie să fie cumva garantată de dinainte. Am precizat anterior în acest text faptul că aşa ceva este justificabil pentru clasele mici , şi cele de şcoală generală , cam până în clasa a VII-a şi a VIII-a, când copiii îşi pierd interesul pentru lucru. La aceste vârste notele trebuie să fie maxime dacă copiii lucrează cu plăcere. Dacă ei nu lucrează, atunci pot fi evaluaţi după lucrarea neterminată, cu notă mai mică, sau după teorie, conform cu cât ştie. Ei bine, acest fenomen anti-pedagogic e susţinut de presiunea venită dinspre profesorii acestor discipline „primare” asupra celor de artă de a le da 10 în alb tuturor elevilor, indiferent de ce lucrează sau învaţă teorie. Aşa ceva taie aripile pedagogiei artei, aşa cum am descris-o în această secţiune . Înainte de 1989 orele de educaţie artistică au fost puse acolo pentru a da bine pe hârtie în privinţa „societăţii multilateral dezvoltate”, şi a încuraja pe copiii privilegiaţilor să meargă la şcoală, pentru că acolo „ne jucăm şi desenăm”. În realitate, numărul de locuri reduse la facultăţile de arte plastice şi de muzică făcea imposibilă existenţa de facto a acestor discipline inclusiv în mediul urban, din lipsă de profesori. De multe ori în locul lor se făcea şi încă se face aceeaşi Matematică sau Limba Română. La şcolile de la ţară aşa ceva era o regulă.
Între timp, învăţământul superior de artă a produs absolvenţi în măsură să fie absorbiţi în corpul profesoral pentru a acoperi educaţia artistică în şcoli. Salariile mici din învăţământ i-a direcţionat însă pe mulţi spre firmele de grafic design, aşa că există încă deficit de profesori pentru aceste discipline. Din păcate, acolo unde profesorii există, vin şi aceste presiuni din partea profesorilor ce predau „disciplinele primare”. Unele spirite mai retrograde din învăţământ încă tratează aceste discipline precum nişte spaţii în care ar trebui studiate matematica şi limba română.
Pentru matematicieni e de înţeles să nu aibă prea mare aplecare spre umanism, deşi în experienţa mea didactică am văzut excepţii notabile. Personal am discutat cu unii profesori de matematică despre geometria fractală folosită în visualurile VJ-ilor mai mult decât am făcut-o cu mulţi profesori de limba română pe alte teme. Din păcate am văzut aceste atitudini tocilaroide la aceştia, în care este inclus şi studiul literaturii. Înainte de a ne afecta propriul nostru statut de educatori ai artelor vizuale în câmpul educaţional, aceşti oameni trebuie să se reformeze ei înşişi împreună cu disciplina pe care o predau, rămasă – iată! – la nivelul tocirii „comentariilor literare”, la peste 30 de ani de la picarea dictaturii. Le sugerez acestor profesori rutinaţi să caute părerea celor mai importanţi scriitori români contemporani despre aceste „comentarii literare” şi astfel să vadă cam ce legătură au ei cu literatura.
Faptul că artele plastice folosesc imaginea brută, şi nu cea mediată de triada logică noţiune-termen-cuvânt, nu le face inferioare. Simbolul arhetipal al imaginii are aceeaşi forţă spirituală ca şi metaforele artiştilor textului scris. Artistul vizual nu este un simplu aparat de fotografiat după cum nici vorbitorul de limbă nu este un simplu papagal care recită cuvinte. Aşa cum există reguli ale succesiunii cuvintelor, există reguli ale limbajului vizual. Da, există câteva probleme teoretice în descifrarea limbajului vizual, după cum voi arăta în următorul capitol. Artiştii plastici au alte noţiuni în minte decât cele ştiinţifice. Acestea se exprimă prin cuvânt la fel ca şi literatura. După cum orice scriitor important este şi un lingvist, în acelaşi fel orice artist vizual este şi un teoretician al imaginii.
* Manual de „Educaţie plastică” de clasa a IX-a, editura „Economică Preuniversitaria” 2004 , Doina Marian
Manual de „Educaţie plastică” de clasa a IX-a, Editura Teora, 1999, (autori Ana-Maria Panaitescu, Florin Voicu).
Manual de Educaţie Plastică pentru clasa a X-a, Editura Sigma 2005, Adina Nanu
paNdEmics
Publicat de
Baldovin
la
9:16 AM
|
Etichete:
arta teoretica,
editare bitmap,
editare litere,
english,
reactii de presa,
spirit critic
COrOnavIrus
Publicat de
Baldovin
la
12:48 PM
|
Etichete:
arta teoretica,
editare bitmap,
editare litere,
spirit critic
This virus has came like a glove for authorities's need to torture.
Yesterday's Ottawa's freedom convoy repression proved this once more.
4.5.4. Criteriile de evaluare în pedagogia artei sunt absurde
CONTRIBUŢII LA DEZVOLTAREA IMAGOLOGIEI
Acest text continuă de aici
Acest text face parte dintr-o lucrare teoretică mai amplă
4.5.4. Criteriile de evaluare în pedagogia artei sunt absurde
Conform dexonline, criteriul este o normă de clasificare a unor elemente în aceeaşi grupă. Criteriul este o constantă care se regăseşte în toate elementele clasificate în ea. De exemplu, noţiunile de „măr”, „păr”, „prun”, „brad” şi altele se înscriu în noţiunea mai generală „copac”, pe baza criteriilor lemnului, trunchiului, ramurilor, frunzelor etc. Observăm mai întâi că noţiunea de criteriu nu individualizează, ci dimpotrivă, aplatizează noţiunile. Criteriul reprezintă nişte echivalenţe ale însele noţiunilor generale în care elementele de diviziune se înscriu. De exemplu, criteriile de diferenţiere ale unei maşini de familie faţă de una de Formula 1 constau în forma aerodinamică şi viteze de peste 300 km/h, pe care prima nu le îndeplinesc, iar a doua da.
Dimpotrivă, valoarea unei lucrări de artă, ceea ce constituie obiectul evaluării, constă în individualitatea ei, nu în elementele generale care se regăsesc şi la alte lucrări. Ce-i drept, pentru clasa a V-a, e suficient ca acele lucruri să fie făcute. Dar, pentru nivelul liceal şi universitar, simpla realizare a lor nu mai e suficientă pentru ceea ce înseamnă evaluarea în artă. Contează modul în care sunt realizate, iar aşa ceva nu poate fi cuprins în planul general de evaluare. Aşa ceva ar însemna anticiparea viitorului, ceea ce este imposibil.
Da, pedagogul de artă cere nişte direcţii pe care le vrea atinse de elevii/studenţii săi. Dar acestea nu sunt criterii, în sensul de mai sus al termenului. Ele sunt obiective ale evaluării şi trebuie tratate ca atare. Modul în care aceste obiective sunt sau nu atinse, sau depăşite, se face tot după principii subiective, reieşite din cultura vizuală a profesorului, neafectată de factori perturbatori externi, precum cei descrişi în secţiunea anterioară. Condiţia pentru aşa ceva este ca profesorul să nu fie afectat în evaluare de manipulările venite dinspre factorii decizionali, sau stări personale proaste în momentul evaluării, după cum am arătat în secţiunea anterioară. Pe lângă experienţele artistice personale, mai mari sau mai mici, profesorul este şi atât public cât şi critic de artă, într-o măsură, de asemenea, mai mare sau mai mică.
Există câteva indicii pe care noi pedagogii artei le aplicăm în evaluarea lucrărilor elevilor în special. Unul dintre ele este acoperirea întregii suprafeţe cu material (vopsea, grafit, cărbune etc.) sau modelarea întregii forme, fără lăsarea întâmplătoare a materialului din care aceasta e compusă. Altul, destul de similar cu primul, şi se referă la „atracţia” prematură a elevilor faţă de minimalism şi suprematism. Aceste lucrări se realizează undeva între 10 -20 minute, după care elevul îşi găseşte altceva de făcut. Aşa ceva în cea mai mare parte este un indiciu că elevul e plictisit şi nu are chef de lucru. Lăsarea lucrării neterminate este cel mai probabil semn al lenei, plictiselii, şi, în final, al abandonului unei potenţiale cariere de artist. Oricine poate să teacă prin momente de lipsă de inspiraţie sau de stare creativă. Dar dacă acestea se repetă, atunci e mai bine pentru elev să se gândească la o altă profesie.
Cu toate acestea, se ştie că mulţi artişti mari au lăsat lucrări celebre neterminate, mai din intenţie, mai din întâmplare. Amintesc aici perioada realistă dintre 1914- 1924 a lui Picasso, cu o mulţime de lucrări neterminate, sau lucrările lui Michelangelo din ultima perioadă, sau Sagrada Familia a lui Antonio Gaudi. Aceasta din urmă nu prea avea cum să fie terminată la modul în care el lucrase la ea până atunci. Faptul că edilii Barcelonei „nu s-au grăbit” să o termine, sau să o continue, lasă urme de bănuială că acest edificiu e mai interesant neterminat decât terminat, la fel cum turnul din Pisa e mai interesant aplecat decât drept. În aceste cazuri intenţia de lăsare a lucrărilor neterminate este una asumată, programatică.
La fel se poate spune şi despre minimalismul şi suprematismul precoce. Aceste curente mu au apărut din lene i nici dintr-un aflux nemaivăzut de genialitate. Ele au în spate asimilarea unui fovism sau futurism, iar primul mai conţine şi alte curente din istoria artei. Faptul că un copil vine şi trânteşte două tuşe, fără să fi trecut înainte prin experienţa unei jumătăţi de secol de evoluţie artistică, nu este tocmai un semn de genialitate precoce, dar nici o certitudine că el nu va deveni la un moment dat artist genial. Nouă ca pedagogi ai artei nu ne poate nimeni garanta că elevul care lasă o lucrare neterminată nu ar fi un viitor Picasso, Michelangelo sau Gaudi. Însă cei mai mulţi dintre cei care procedează astfel nu sunt.
De aceea, a folosi aceste indicii ca pe nişte criterii sigure ale unei evaluări reţetare, aşa cum vor grobienii cu gulere albe ai Uniunii Europene, poate fi un lucru riscant în pedagogia artei. Putem să riscăm o notă ceva mai mică atunci când evaluăm aşa ceva. Dar, dacă elevul arată chiar un interes precoce faţă de aceste curente, chiar dacă nu le-a studiat încă la istoria artei, atunci el trebuie luat în serios. Pedagogia artei are într-adevăr şi rolul de popularizare a artei în rândul celor care aleg alte cariere; dar principalul său rol este acela de a-i sprijini pe acei puţini care vor să urmeze cariera de artist, după cum am descris în detaliu în această secţiune .
Fiecare stil are nişte reguli care ţin de tehnică şi de maniera de lucru, ce pot fi considerate, la nivel forţat, direcţii ale evaluării. Ideal ar fi ca şcoala să ofere unui absolvent seturile de reguli pentru principalele stiluri din istoria artei, ca aplicare în pedagogia artei a principiului ontogenezei care repetă filogeneza din biologie. De exemplu, regulile paginaţiei, construcţiei şi valoraţiei pot deveni criterii de evaluare în registrul desenului clasic. Noi, profesorii de artă, evaluăm astfel temele de studiu la disciplinele pe care le predăm. Pentru liceu, unde se predă în mare parte conform cu principiile artei figurative, criteriile sunt mai clare. Paginaţia, construcţia şi valoraţia/ acordurile cromatice erau principalele criterii. Dar acestea sunt doar simple valori ale trecerii de la arta medievală la cea Renaşcentistă. A rămâne doar în zona studiului clasic e o metodă greşită în pedagogia artei, după cum am arătat în secţiunea linkată mai sus. Dincolo de asta, aceste 3 reguli de mai sus nu reuşesc prin ele însele să explice de ce Gioconda este o lucrare mai valoroasă decât o alta din aceeaşi epocă sau de după, făcută de un artist necunoscut, care le îndeplineşte la fel de bine precum celebra lucrare a lui Leonardo. Dexteritatea tehnică şi regulile manierei sunt doar condiţii ale artei, nu şi arta însăşi.
Evaluarea rămâne una subiectivă, dar care, statistic vorbind, se îndreaptă către o ierarhie destul de asemănătoare de la un evaluator la altul. La fel cum posteritatea a recunoscut-o pe Gioconda în faţa altor lucrări similare, în acelaşi fel o comunitate de pedagogi ai artei vor evalua subiectiv pozitiv o lucrare bună, exceptând pe cele care fac parte dintr-un curent revoluţionar, după cum am menţionat în secţiunea aceasta . Spuneam acolo că în istoria artei un curent nou în general nu a putut fi evaluat de altul vechi, în care se încadrează în mod inerent majoritatea pedagogilor artei. Putem să ne imaginăm că un artist revoluţionar nu va putea fi evaluat niciodată la adevăratul potenţial după criteriile curentelor vechi, fapt dovedit de atâtea ori în trecut. Însă, dacă evaluarea eşuează exact în acest punct unde ar trebui să exceleze, atunci trebuie să acceptăm nu doar subiectivitatea evaluării dar şi potenţialul de eşuare a sa. Viceversa e la fel de valabilă: am putea găsi criterii de evaluare pentru lucrări mediocre, care nu inovează nimic şi doar repetă forme deja experimentate şi căi bătătorite. România e plină de monumente şi sculpturi decise de politruci din diferite comisii şi comitete, unde criteriul principal era ascuns în spatele unor astfel de criterii fantomatice de evaluare. Aşadar, orice pretenţie de evaluare obiectivă a artei dar şi a unei lucrări şcolare este o utopie sau chiar un indiciu de amatorism.
Această frenezie a găsirii criteriilor de evaluare, cu care să se facă, chipurile, o evaluare unitară în întreg spaţiul educaţional este contradictorie cu direcţia de adaptare a cerinţelor la nivelul clasei, recunoscută pe larg de pedagogie în general. Am să aduc în prim plan o situaţie foarte comună în învăţământul vocaţional de artă, cu evaluarea la clase în care există elevi foarte buni şi alţii mai puţini buni în realizarea desenului clasic. O lucrare de 10 la o clasă mai slabă probabil ar fi sub 8 într-o clasă cu elevi foarte buni. Relativitatea în evaluare urmează principiul căii mijlocii exprimat în secţiunea aceasta . Dar, printre multe alte contradicţii în afirmaţii şi acţiuni, pedagogia nu are nicio problemă în a o accepta şi pe aceasta. E realmente absurd modul în care ea intră în panică atunci când e nevoită să accepte subiectivitatea dialectică a evaluării în învăţământul vocaţional de artă, deşi ea însăşi îndeamnă la „adaptarea discursului pedagogic la rigorile clasei”.
Sunt total de acord că nota trebuie explicată şi justificată cu un limbaj cât mai clar şi mai accesibil unui elev, chiar dacă evaluarea e subiectivă. De exemplu, subiectivitatea evaluării în artă se poate exprima în acest fel: „ţi-au ieşit nişte acorduri rafinate în această parte a lucrării, dar nu şi în cealaltă. Încearcă să le găseşti şi acolo (în altă gamă sau în alte culori)!” . Acest tip de evaluare se bazează pe subiectivitatea interioară a profesorului de simţi acordurile în cauză, şi a dezavua dezacordurile din altă parte a lucrării. Nu putem să oferim criterii sigure pentru care considerăm că într-o parte există acorduri fine şi înalta nu, deşi am avea instrumente care se apropie de aşa ceva, după cum am arătat în secţiunea aceasta . Dar, în mare parte aprecierea noastră e subiectivă. Asemenea dialecticii raţiunii pure în filosofie, care după Kant a hrănit vreo 4-5 filosofi importanţi, şi evaluarea subiectivă poate fi recunoscută totuşi ca obiectivă, atâta timp când în ea nu intervin factori perturbatori externi, precum cei descrişi în secţiunea anterioară.
Însă retorica criteriilor de evaluare a ajuns şi la urechile elevilor, care de la an la an parcă devin mai insistenţi în a cere justificări ale notelor conform cu aparate sigure de măsură din disciplinele fixe. Deşi la liceele de artă nivelul intelectual al elevilor este mult peste medie, politica criteriilor de evaluare ascunde în sine o manipulare a profesorului să dea note mai mari decât se obişnuia în deceniile trecute. Acest lucru se întâmplă pentru că unii elevi au învăţat această „poezie” a cererilor de criterii de evaluare. Cum majoritatea dintre noi, ne exprimăm mai bine prin semn grafic decât prin cuvânt vorbit, suntem astfel manipulaţi să evaluăm cu 10, decât să vorbim 5 minute pentru a da explicaţii de ce acel elev ar trebui să caute mai mult în studiul său.
De cele mai multe ori, recursul la criteriile de evaluare ascunde o intenţie de a rămâne în aceeaşi albie şi a nu asimila şi alte modalităţi de expresie dată de temă sau tehnica de lucru. Aşa ceva tinde să ducă spre pedagogia evaluării în alb, cu riscurile plafonării şi blazării despre care am analizat în secţiunea deja linkată mai sus. Parcă arzători de a se anestezia intelectual cu minciunile mitului peşterii aplicat în societatea capitalistă, în loc să accepte ieşirea din confortul propriu şi asimilarea harului profesorului, atât cât e el, aceşti elevi care folosesc retorica criteriilor de evaluare pentru a forţa note mai mari se complac astfel în stagnare şi blazare. Acest fapt va duce la scăderea şi mai mare a şanselor de a fi admişi la învăţământul superior de artă gratuit, despre care am detaliat în secţiunea anterioară, şi, prin urmare, la scoaterea lor de pe orbita relaţiei mentorale cu cei mai buni pedagogi ai atei, atât cât există.
Copiind cumva mot-a-mot modelul evaluării din disciplinele teoretice şi practice cu parametri ficşi, politrucii din minister încearcă de câţiva ani să impună modelul acesta şi la evaluarea în artă. Acest lucru a început chiar să apară prin manuale, după ce noi înşine ca pedagogi am crescut cu asumarea subiectivităţii evaluării şi asumarea loteriei admiterii în învăţământul superior de artă. De exemplu, la pagina 33 din manualul de Educaţie plastică pentru clasa a V-a, Editura Ars Libri 2017, şi apoi la fiecare final de capitol, autoarele Elena Stoica, Ionela Cârstea şi Adina Grigore oferă punctajul împreună cu criteriile de evaluare temei după cum urmează:
"Punctaj:
• Respectarea cerinţei - 6 elemente de limbaj plastic x 2 tipuri x 0,5 puncte = 6 puncte
• Reprezentarea cuvintelor-cheie prin elementele din lucrare 1,5 puncte
• Originalitate 1 punct
• Acurateţea lucrării - 0,5 puncte
Se acorda un punct din oficiu.
Total puncte = 10"
Ce mă frapează în primul rând la această evaluare este acel singur punct pentru originalitate. În cea mai mare parte a lucrărilor, cam pe acolo e factorul originalitate. Însă, cu toată experienţa imaginilor create de copii, şi obişnuinţa cu stilul lor, uneori se întâmplă ca o lucrare să aibă mult mai multă originalitate decât acel punct stingher. În aceste cazuri nu doar că această evaluare pică, dar noi ca pedagogi ar trebui să-i încurajăm pe copii şi părinţii lor să înrămeze şi să păstreze acest moment pe undeva pe unul din zidurile locuinţei, în condiţiile în care românii nu au suficienţi bani pentru a cumpăra artă. Aşa ceva nu se poate face cu aceste „criterii”.
În ceea ce priveşte realizarea temei date, scăderea notei pentru neîncadrare în ea este ceva mai justificată. De exemplu, dacă elevul are ca temă realizarea unei variaţii cât mai largi de linii după modelul descris de mine în această secţiune ; dacă el face pete sau puncte, atunci rezultatul final nu are cum să fie 10; lucrarea sa nu se încadrează în temă. O situaţie foarte frecventă între elevi de neîncadrare în temă este neadaptarea la temele decorative, unii dintre ei realizând o tratare picturală. Am precizat în această secţiune că susţin ca elevul/ studentul să fie atras în direcţii, tehnici şi maniere de lucru cât mai diverse, pentru a-şi îmbogăţi orizontul tehnic şi de expresie artistică. Profesorul trebuie să manipuleze elevul/ studentul pentru a ieşi din „confortul său” şi a învăţa şi altceva. Dar, dacă el se încăpăţânează să rămână în albia sa, nu trebuie insistat prin presiuni.
Încadrarea în temă nu este cel mai important reper al evaluării în pedagogia artei. Conform lui, „Coloana Infinitului” realizată de Brâncuşi ar trebui să fie un fiasco, deoarece Arethia Tătărescu i-a comandat un monument pentru comemorarea morţilor din primul război mondial. Din câte observăm, autoarele criteriilor de mai sus ar cam nota „Coloana Infinitului” a lui Brâncuşi cu 6 sau 7, conform cerinţei şi rezolvării sale. Dacă el ar fi rămas în limitele temei date, atunci în loc de ansamblul sculptural de la Târgu Jiu, am fi avut o lucrare barocă precum statuia lui Tudor Vladimirescu de la doi kilometri distanţă. Aşadar şi artistul dar şi elevul trebuie să aibă acea marjă de ieşire din temă, pentru care să nu fie penalizat. Altfel, riscăm ca elevii să ia aceeaşi atitudine faţă de noi, ca pedagogi ai artei, precum Brâncuşi la sugestia de a pune „un vulture” în vârful Coloanei Infinitului…
Profesorul de artă poate da anumite direcţii în tema dată elevilor/studenţilor, precum asocierea compoziţiei deschise cu cea dinamică, pe baza legăturii dintre acestea pe care am descris-o în această secţiune . Dar e curată aberaţie să-i scazi din punctele lucrării unui elev/ student pentru că nu a asociat aceste tipuri de compoziţie. De asemenea, o compoziţie dinamică se asociază mai bine cu o gamă caldă, iar tema poate veni cu o astfel de sugestie de a folosi culori calde. Ea ajută elevul/ studentul să realizeze o lucrare cât mai reuşită. Dar dacă cineva vrea să lucreze tema în gamă rece, nu înseamnă că trebuie să aibă o bilă neagră doar pentru că nu a urmat sugestia profesorului.
După cum aceste criterii de evaluare n-au existat până acum în manuale, eu nu le susţin nici de acum înainte, indiferent de ce spun politrucii de tip nou, marca UE. Dar, în lipsa lor, repet ce spuneam în această secţiune , că profesorul trebuie să rămână în limitele căii mijlocii de evaluare. Direcţia criteriilor de evaluare cerute în pedagogia artei are interesul de a transforma evaluarea în învăţământul de artă într-un test grilă, ceea ce este absurd. Dar a r fi, desigur, foarte profitabil pentru privatizarea învăţământului, care se încearcă, încălcând astfel constituţia. Ar fi ideal pentru bugetul UE în general şi al României în special, ca sistemul să nu mai plătească profesorii, iar evaluarea să fie făcută de nişte roboţi. Şi, oricum, dacă tot cer aceste criterii de evaluare, politrucii din minister sau inspectoratele judeţene sau de sector, ar trebui să ofere ei în astfel de set de criterii pentru fiecare lecţie, nu să ni le ceară nouă din senin. Aşa ceva este desigur imposibil, elevii şi profesorii ar deveni ei înşişi nişte roboţi. Dar, după cum am spus în secţiunea anterioară, această manie a preciziei în evaluare, ascunde un grad uriaş de corupţie, din modul în care e organizat însuşi învăţământul. Văd că criticile aduse de vologgerul Şely, învăţământului, au fost acoperite de un val uriaş de denigrare a sa în mass-media. Sunt curios ce o să mi se întâmple mie şi celorlalţi profesori, care refuzăm o astfel de nouă spălare pe creier, de data asta, marca UE.
4.5.3. Despre perturbările evaluării în pedagogia artei venite dinspre factorul politic
CONTRIBUŢII LA DEZVOLTAREA IMAGOLOGIEI
Acest text continuă de aici
Acest text face parte dintr-o lucrare teoretică mai amplă
4.5.3. Despre perturbările evaluării în pedagogia artei venite dinspre factorul politic
Profesorul de artă trebuie să aibă autonomie în evaluare la fel cum judecătorul ar trebui să aibă în judecata cazurilor. Din păcate, atât în cazul evaluării pedagogice cât şi în actul judecătoreşti sunt implicate forţe exterioare mai puternice, care le influenţează pe ambele. Evaluarea în pedagogia artei poate fi perturbat fie de interferenţa factorilor superiori de decizie, fie de intrarea în conflict a profesorului cu elevii /studenţii. În acest caz viziunea noastră subiectivă piere în favoarea răzbunării pe beneficiarul educaţiei printr-o notă proastă. O evaluare haotică, cu note mici puse la întâmplare sau din răzbunare, reprezintă una dintre cele două variante ale extremei opuse evaluării ultrapozitive. Aşa ceva însă este mult mai inoportun pentru educaţie decât cea a celei din urmă. Atunci când notele unui profesor conduc şi la excluderea din sistemul educaţional al unui student deja admis.
Acesta este cazul lui Vlad Nancă, exmatriculat din Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, după ce nu a promovat examenul de la disciplina „Perspectivă şi desen proiectiv” . Profesorii de specialitate l-au evaluat pe Nancă ca un potenţial de artist, conform disciplinelor de examen, şi apoi un profesor ce preda o singură disciplină, şi aia neesenţială, l-a dat afară. Rezultatul este eşecul sistemului de învăţământ. Deşi România se află constant pe primele locuri la olimpiadele internaţionale, ceva e foarte putred în modul în care acesta funcţionează. Aşa ceva nu trebuie să se întâmple în general în învăţământ în general, nu doar în cel de artă în special. Avem o datorie o datorie morală ca pedagogi să nu repetăm pe cât posibil acele erori.
Un astfel de viciu procedural repetă în sens invers la nivel microsocial viciul „democraţiei” prin care preşedintele e instalat în funcţie cu un procent de 50%, sau cu votul majorităţii dintre cei ce se prezintă la vot, dar poate fi demis cu un procent de 51% din numărul total de persoane cu drept de vot. Pe lângă asta, acest număr mai este şi mistificat prin datele institutelor naţionale de statistică. Deşi i se dă aparenţă de instalare democratică, în urma votului popular, de fapt preşedintele este instalat ca un dictator temporar, timp de 4 ani, în care poporul nu-l mai poate da jos (STS şi DGPI are grijă de asta). Şi, iată că în acelaşi fel, structurarea sistemului de învăţământ actual permite unui singur profesor, şi acela dintr-o disciplină neesenţială, să decidă peste un grup de profesori ce predau discipline de specialitate, excluderea unui tânăr din sistemul de învăţământ. Aşa ceva s-ar putea rezolva foarte uşor prin sistemul de discipline opţionale, neobligatorii. Studentului i se spune că trebuie să obţină un număr de credite din disciplinele alternative; nu reuşeşte la Perspectivă, poate le scoate la Biologie, sau Sociologie.
Da, poate că Perspectiva poate fi de mai mare ajutor, în special dacă adopţi cariera de profesor de artă în învăţământul preuniversitar, unde sunt câteva lecţii cu această temă. Dar a condiţiona acordarea de informaţii de artă contemporană de studiul perspectivei, e cam absurd. Nu trăim în Renaştere, unde această disciplină ar fi fost decisivă. Dacă tu ca profesor nu ştii să atragi elevii/studenţii spre disciplina ta şi s-o faci atractivă, nu trebuie în nici un caz să-i excluzi din studiul altor discipline. Mulţi artişti sunt atehnici, sau chiar impermeabili la informaţii teoretice. E absurd ca profesorii altor discipline să aibă drept de veto asupra devenirii lor. Deşi sunt morţi acum, şi furia mea pe ei s-a potolit odată cu maturitatea, totuşi personal nu pot uita frustrarea şi stresul venite din partea profesorilor de fizică şi chimie pe care i-am avut la liceu. Dar nici măcar profesorul de specialitate nu trebuie să aibă acest drept de veto de a elimina un student din sistemul de învăţământ; am arătat în secţiunea anterioară erorile şi relativitatea de evaluare a artei însăşi, care atinge în mod inerent şi pedagogia artei. Profesorul nu trebuie să fie un stăvilar în calea evoluţiei unui elev/student, ci un ajutător al său spre evoluţie personală. Da, uneori actul acesta e anevoios şi frustrant. Dar nu trebuie să atingă limita extremă încât să provoace descumpănire şi chiar exmatriculare.
Problema se poate regăsi şi în juriile din festivaluri, care pot crea controverse prin deciziile lor de a premia o producţie artistică în detrimentul alteia. Subiectivitatea evaluării, dar cu păstrarea căii mijlocii pe care am descris-o detaliat în secţiunea aceasta e mult mai pedagogică decât o falsă exactitate în evaluare, pe care a propus-o UE din ce în ce mai agasant în ultimii ani. Da, un pedagog poate crede că o lucrare e mai bună şi alta mai slabă, altul poate avea păreri diferite. Faptul că o notă poate oscila de la un evaluator la altul nu trebuie să fie subiect de dezbatere, deoarece publicul însuşi face asta. Aşa ceva se întâlneşte şi în cazul culturii de masă. Juriile din festivaluri pot crea controverse prin deciziile lor de a premia o producţie artistică în detrimentul alteia. Problema pedagogiei artei este atunci când, prin diferite mecanisme, înlătură sau nu-i permite artistului să beneficieze de suficientă educaţie artistică.
Învăţământul superior de artă tinde să devină din ce în ce mai exclusivistă, dedicată claselor supra-privilegiate. Există un fenomen, dovedit statistic, relativ la predispoziţia copiilor de a studia arta, direct proporţional cu gradul de presiune şi represiune al societăţii în care ei cresc şi se dezvoltă. La nivel psihodinamic explicaţia constă în satisfacerea la nivel simbolic a frustrărilor reieşite din presiunea instituţiilor represive concentrată pe restul membrilor societăţii spre a-i dirija către o ierarhie de comandă, specifică sclavagismului capitalist . Refugiul în artă este soluţia individuală de ocolire fantasmatică a acestor presiuni sociale. De aici putem deduce şi numărul mare de licee de artă din România, în acord cu dorinţa tinerelor generaţii de a studia arta.
Sistemul represiv a creat această bază educaţională pentru convingerea tinerelor generaţii să se ducă şcoală, şi apoi rămână în ea. Apoi, când aceste studii trebuie cumva finalizate, observăm că intră în decor un mecanism de convingere a tinerilor să emigreze mai curând decât să studieze. Aşa ceva se întâmplă şi pentru că, de la o vreme se practică privatizarea pe şest a învăţământului superior în general, şi cel de artă în particular, prin aşanumitele „locuri cu taxă” din universităţile româneşti. Procentul locurilor plătite au crescut constant în ultimii 10-15 ani, ajungând astăzi până pe la 90%, din câte se aude. Şi, din faptul că datele, privind acest procent, nu sunt publice, putem deduce că această bănuială e destul de aproape de situaţia reală. Privatizarea învăţământului superior de stat încalcă articolul 32, aliniatul 4 din Constituţia României, despre care am detaliat în această secţiune .
Modul în care evaluarea din partea profesorilor e distorsionată, spre a îndeplini acest deziderat, este realmente hidos. Am arătat în această secţiune faptul că majoritatea profesorilor din învăţământul superior de artă sunt fie infiltraţi SRI, fie „pile” ale unor politruci sau diverse personaje gata să cotizeze cu ceva în sfera de influenţă a primilor. Aceşti aşazişi profesori universitari sunt foarte uşor de manevrat, pe principiul reciprocităţii în favoruri, sau chiar ierarhiei de comandă. Pe lângă ei, cei cu har, şi eventual verticali din punct de vedere moral, sunt minoritari, şi, prin urmare, uşor de manipulat într-un mod foarte pervers să participe şi să susţină acest dezastru educaţional. Probabil că, datorită subfinanţării învăţământului în general, ei primesc bonusuri la salariu dacă promovează admit la examenul de admitere pe cei cu „potenţial financiar”, ca într-un SRL. Putem deduce din această stare de lucruri faptul că ei vor evalua nu conform liberului lor arbitru, ci din raţiuni de colectare a taxei, care ulterior se regăseşte în diferite beneficii în favoarea lor. Cine nu se supune acestui mecanism e marginalizat sau eliminat din sistem. Rezultatul este falimentul moral al instituţiei de învăţământ superior.
Vedem aici un interes parşiv al capitalismului sălbatic instaurat în România de a recunoaşte doar artiştii ce provin din familii înstărite şi pot să-şi plătească studiile, în timp ce ceilalţi sunt dirijaţi spre emigrare economică. Ce se întâmplă la nivel general cu copiii ademeniţi în sistemul educaţional, şi apoi vânduţi ca mână de lucru ieftină în Occident de instituţiile represive în frunte cu SRI, despre care am detaliat în această secţiune , se întâmplă la nivel particular cu absolvenţii de liceu de artă. Capitalismul sălbatic din această ţară foloseşte învăţământul vocaţional de artă pentru a atrage tinerele generaţii în şcoală, doar pe post de pistă falsă; prin faptul că accesul la învăţământul superior de artă este drastic limitat, aceste studii tind să nu fie recunoscute de facto. Sistemul joacă un fel de alba-neagra de lux cu emoţiile şi idealurile copiilor talentaţi.
Ciudăţenia extremă este că mulţi dintre studenţii care sunt admişi la „taxă” se află la a doua specializare, în reconversie profesională, după răzgândiri personale privind cariera. Or fi printre ei şi vreun Cezanne sau Matisse, nu exclud asta. Însă cei mai mulţi vor merge mai departe cu răzgândirea, studiul artei fiind doar o etapă pasageră. În loc să-i primească pe cei mai puţin înstăriţi, care au o anumită continuitate, prin studiile liceele de artă, învăţământul superior de artă se iroseşte pe aceşti nehotărâţi, dornici de reconversie profesională. Ei încă nu ştiu mare lucru despre artă şi sistemul e dispus să-i înveţe, contra cost. Am precizat în secţiunea linkată mai sus faptul că majoritatea profesorilor din secţiile boeme au nivel de liceu de artă, nu de facultate; prin urmare toate universităţile de la noi riscă să devină nişte licee de artă 2, după ce răzgândacii din alte discipline îşi manifestă regretul de a nu fi ales liceul de artă în clasa a VIII-a.
Pe termen lung acest lucru echivalează cu un număr din ce în ce mai redus de tineri absolvenţi de învăţământ superior de artă, care se reîntorc în sistemul de învăţământ ca profesori de artă. Şi exact acesta e scopul acestei mascarade. Ministerul Educaţiei „face economie” astfel, lucrând cu pensionari obosiţi şi rutinaţi în regim de „plata cu ora”. Observăm cum se întâlnesc interesele parşive ale învăţământului superior de artă de a lucra cu conversaţi profesional, care plătesc studiile, şi al ministerului de a cheltui mai puţin cu salariile, prin lucrul cu pensionari rechemaţi la catedră. Peste aceste interese meschine tronează interesul noilor stăpâni de a provoca lehamite în noile generaţii în a studia arta la nivel mai avansat, şi transformarea naţiunii române în căpşunari, constructori, gunoieri şi îngrijitori de bătrâni în Occident, ca să numesc doar ocupaţiile decente. În miştocăreala lor sadică, ei au această ambiţie de a vedea artiştii că fac astfel de joburi.
În loc să promoveze orice fel de absorbţie a tinerelor talente şi ajutarea lor spre a evolua cât mai mult în activitatea pe care ei şi-au ales-o de mici, privatizarea învăţământul superior de artă conduce la ce a fost în cea mai mare parte privatizarea în România: falimentul şi disoluţia socială. Profesorii sunt chemaţi pentru a justifica respingerea tinerilor proveniţi din familii sărace în aceste studii superioare, şi convingerea lor de a face altceva decât artă. Retorica criteriilor de evaluare, într-o disciplină pe care am dovedit-o că este subiectivă, este instrumentul acestei escrocherii sociale. Dacă Andrei Cădere şi alţii sunt expresii ale eşecului învăţământului de artă de pe timpul dictaturii comuniste, sunt convins că dintre actualii căpşunari, constructori, gunoieri şi îngrijitori de bătrâni vor ieşi artişti puternici care vor relata despre experimentele unei societăţi draconice pe care o trăim astăzi. Ce n-au reuşit temniţele bolşevice, iată că reuşeşte Uniunea Europeană cu succes. Probabil că următorul stadiu e şi titlul de doctor pentru aceste „joburi”, într-o miştocăreală maximă asupra României şi românilor. După o astfel de experienţă, a lucra ca designer grafic pare o mană cerească, o portiţă de scăpare.
Ei bine, în acest context practic noi profesorii preuniversitari suntem transformaţi în nişte clowni cu catalog, prin această inginerie a politicii privatizării pe şest al învăţământului de stat. Notele noastre de 9 şi 10 sunt şterse cu buretele de către alţi evaluatori, care au alte „criterii de evaluare”. Am arătat în această secţiune deja linkată mai sus despre cum majoritatea profesorilor din artele boeme sunt incompetenţi. Şi totuşi, factorul politic sau dezinformaţional (în frunte cu SRI) vrea să ne prostească în faţă şi să decidă ei contrariul, doar pentru că li se potriveşte planului lor de a vinde ţara asta cu totul la fier vechi, precum şi tinerele generaţii la deportare economică.
Ei bine, această fraudă meta-socială, compusă din minciuni gogonate şi bazată pe crime în masă , ţine cu tot dinadinsul ca noi profesorii de arte să-i servim criterii pentru o evaluare sigură a artei, cu care ei să-şi acopere acest plan odios. Continuând intenţia politrucilor din ministerul educaţiei de a reduce învăţământul de artă la o simplă transmitere de informaţii sau exersare a dexterităţii tehnice, pe care am criticat-o în acest subcapitol , aceştia au supraplusat cu pretenţia ca noi, pedagogii artei, să „sărim la interval” cu criterii de evaluare ale lucrărilor elevilor şi studenţilor, cu care ei să îşi justifice cât mai credibil această inginerie dizgraţioasă.
Suntem chemaţi să acoperim cu „criterii de evaluare” şi alte forme de limbaj de lemn această măsură draconică luată de uneltitorii din culise ai politicii româneşti de deportare economică a poporului. Profesorii sunt folosiţi drept scut ideologic pentru acest sabotaj educaţional orchestrat de la niveluri înalte de decizie, deşi arta însăşi nu a fost evaluată unitar de-a lungul istoriei, şi nu este evaluată unitar de la spectator la spectator, după cum am arătat ceva mai detaliat în secţiunea anterioară. Despre absurditatea criteriilor de evaluare în pedagogia artei voi detalia în următoarea secţiune.
4.5.2. Despre subiectivitatea inerentă a evaluării în artă
CONTRIBUŢII LA DEZVOLTAREA IMAGOLOGIEI
Acest text continuă de aici
Acest text face parte dintr-o lucrare teoretică mai amplă
4.5.2. Despre subiectivitatea inerentă a evaluării în artă
Pedagogia artei nu este una teoretică în sensul transmiterii unor cunoştinţe şi apoi verificarea lor, dar nici una de îmbunătăţire a dexterităţii practice, în sensul exersării unor parametri ficşi, precum în sport sau inginerie. Sunt unele arte mai apropiate de acest model, precum e actoria sau muzica, unde învăţarea tehnicilor e un proces definitoriu al creaţiei artistice. Dacă nu ştii tehnica artei actorului atunci nu poţi fi actor. Dacă nu ştii cum funcţionează un instrument, fie el şi digital, nu poţi crea decât o muzică aleatorie, a la John Cage. Asemenea dadaismului, astfel de creaţii merg o singură dată, nu le poţi asculta precum facem cu simfoniile marilor compozitori. Cu artele plastice nu e aşa. Se pot face lucrări remarcabile fără o stăpânire în prealabil a tehnicii de lucru. Picasso spunea, la un moment dat că, dacă cineva i-ar lua materialele de lucru, până la urmă tot ar desena cu frunze şi cărămidă, şi tot s-ar putea exprima prin imagine. Exemplul cel mai concret este cel al desenelor copiilor, care pot fi absolut superbe, în ciuda unor disproporţii uriaşe ale formelor realizate. Probabil că desenul şi pictura sunt singurele arte care, în majoritatea cazurilor, involuează faţă de perioada infantilă.
Evoluţia artei clasice până la impresionism a arătat pe deplin acest neajuns. Principalul criteriu de diferenţiere între aceste curente şi stiluri au fost temele şi gradul de realism al imaginii. Renaşterea s-a putut uşor impune în faţa stilurilor medievale, după ce a readus desenul clasic în prim-plan, cu proporţiile corecte. Barocul s-a impus în faţa Renaşterii, aglomerând suprafaţa şi spaţiul. Neoclasicismul a adus detalii nemaivăzute până atunci în istoria artei. E foarte simplu să vezi că aceste curente sunt superioare celor precedente, în ceea ce priveşte latura jurnalistică , chiar din timpul contemporaneităţii. Din această cauză, toată lumea a făcut conversia de la curentul vechi la cel nou, odată ce primele semne de inovare au apărut.
Însă, după impresionism, arta a luat-o înapoi în materie de dexteritate tehnică şi fidelitate jurnalistică, refuzând detaliile în favoarea simplităţii şi stilizării crescute. Mulţi artişti s-au întors la desenul infantil, tocmai datorită expresivităţii autentice ale imaginilor create de copii. Din când în când au existat anumite pusee realiste în istoria artei moderne şi contemporane, însă, per total, arta modernă a fost o re-naştere literală a artei, cu întoarcerea la origini. Artişti care puteau desena clasic foarte bine, cu linii ferme, exersate timp de mii şi zeci de mii de ore de practică, s-au întors către desene infantile, de parcă au suferit accidente neurologice severe. Rezultatul a fost în mare parte scandalul, însă după o perioadă lucrurile s-au aplanat şi vechile şocuri culturale au devenit manifestări clasice. Arta nu doar că nu este revoluţionată de noile curente, dar ea pare că suferă o involuţie.
Fenomenul este explicabil prin etapa remodării formelor uitate, despre care am detaliat în această secţiune . Abia după un timp, noul curent şi artiştii din spatele lui sunt recunoscuţi ca geniali de o parte din public. O altă parte din el nu le acordă niciodată recunoaşterea. Sunt mulţi care cred că arta s-a terminat pe la impresionism, unii cu studii, alţii fără. Aceasta este o realitate socială care va continua şi în viitor. Apariţia unui nou curent în zilele noastre poate aduce un număr extrem de mic de adepţi, în aşa fel încât să fie catalogat drept irelevant. Nicio pedagogie a atei nu va putea evalua un artist care propune o revoluţie prea radicală. Toţi profesorii şi criticii de orice fel pălesc în faţa inovaţiei, şi numai disponibilitatea publicului de a forma o comunitate în jurul artistului e principalul criteriu de evaluare în artă. Coeziunea nu se face după reguli, ci după evaluare subiectivă.
Din păcate, marii artişti au dat deseori semne de mari gafe pedagogice. Ei înşişi s-au evaluat greşit unii pe alţii. Cel mai clar exemplu este cel al impresioniştilor, care l-au tratat pe Van Gogh la fel cum manieriştii i-au tratat pe ei înşişi cu câţiva ani înainte. Apoi, artiştii consacraţi au fost evaluaţi diferit de public, în funcţie de modele evoluţiei culturii. El Greco a fost achiziţionat la muzeul de artă al României într-un moment în care cota lui era foarte joasă. Etapele modei se aplică şi artei, chiar dacă la un nivel mai greu sesizabil, pe termen mai lung. Uneori timpul poate fi la fel de scurt ca şi cel al obiectelor de design, faţă de care se aplică această regulă Cel mai clar exemplu este cel al lui Andy Warhol, a cărui cotă a variat radical în câteva decenii. Desigur, în aceste variaţii radicale de preţuri au fost implicate şi ingineriile financiare ale galeriilor, dar şi acestea fac parte din instituţia generală a artei.
În România exemplul cel mai concludent este cel al artistului Andrei Cădere, care în ţară a fost model la facultatea de arte plastice, în special pentru clasa lui Corneliu Baba. La aproape o jumătate de secol de acel moment, artişti precum Vlad Nancă (la Bucureşti) sau Ciprian Mureşan (la Cluj) au fost renunţat la studii (primul fiind exmatriculat), în felul acesta boicotând însăşi instituţia evaluării, şi implicit a învăţământului de artă. Eşecul şcolii de educaţie artistică în general repetă această anomalie de evaluare care se întâmplă concret în piaţa artei. Artiştii inovatori nu doar că au fost incorect evaluaţi, dar nici măcar recunoscuţi ca artişti, iar cei mediocri au fost evaluaţi la superlativ.
Apoi unele curente sau filierele unei anumite arte sunt incompatibile, aşa cum este cazul direcţiei clasice (apolinice) şi celei expresioniste (dionisiace) din artele vizuale. Dacă un artist aparţine afectiv uneia dintre cele două direcţii, atunci e clar că nu va putea fi un bun evaluator pentru cealaltă. Să presupunem că avem două desene clasice, impecabile sub aspectul celor 3 cerinţe, paginaţie, construcţie şi valoraţie, doar că unul e mai fad iar altul mai contrastant. Un pedagog care are formaţiune apolinică îl va aprecia mai mult pe cel fad, iar cel cu formaţiune dionisiacă îl va aprecia mai mult pe cel contrastant. Asemenea dialecticii raţiunii pure de care vorbea Kant, nici în acest caz nu vom avea vreodată argumentul total al unuia sau al altuia dintre cei doi pedagogi. După cum dialectica a devenit apoi o ramură în sine a filosofiei, în acelaşi fel şi pedagogia artei trebuie să accepte că există o dialectică subiectivă a evaluării, unde ambele evaluări pot coexista, deşi sunt contradictorii.
Prin urmare, o evaluare obiectivă, din partea unui pedagog al artei, a unei lucrări făcută de un elev/student este imposibilă, pentru că însăşi arta a fost şi încă este evaluată subiectiv, relativ la evenimente şi grupurile sociale care se raportează la ea. Pedagogului artei i se poate însă cere să se păstreze în zona căii mijlocii despre care am descris în secţiunea precedentă, evitând atât o critică prea dură, care duce la descumpănire, cât şi o laudă prea mare, care duce la blazare.
COV-ID
Publicat de
Baldovin
la
7:48 AM
|
Etichete:
arta teoretica,
desen,
editare litere,
reactii de presa,
spirit critic
“Papers!” is the characteristic word of dictatorship, whether communist or Nazi. The COVID plandemics gave the politicians and repressive institutions a paid vacation to those horrible times
The democracy’s attraction to dictatorship proves that the 2 systems are more looking like one another than one differentiating from another.
Mistaking science for dogmatism
These 2 years have proven that some people love middle ages more than contemporary era.
Science falsifying
Just like the Stalinist governments deleted the dissidents’ careers, today ipochondocracists deleted these virologists and microbiologists expertise.
Meanwhile those in charged for running the plandemics world-wide have other medical specializations or dubious connections with civil espionage or big pharma
4.5.1. Calea mijlocie a evaluării în pedagogia artei
CONTRIBUŢII LA DEZVOLTAREA IMAGOLOGIEI
Acest text continuă de aici
Acest text face parte dintr-o lucrare teoretică mai amplă
4.5. Evaluarea
Evaluarea finalizarea şi cea mai importantă etapă a pedagogiei în general, dar mai puţin importantă faţă de principiile pedagogiei artei, despre care am detaliat aici . Pedagogia artei are efect întârziat, rezultatele putând apărea cu mult după finalizarea studiilor. Acest defect natural, specific pedagogiei artei s-a multiplicat prin interferenţele unor forţe exterioare mediului academic şi educaţional, în general. Scandalul doctoratelor plagiate, care durează de mai bine de 10 ani, cred că este oglinda modului în care pedagogia românească în general, şi evaluarea în particular, se prezintă în România. Datorită mecanismelor greu cuantificabile de transmitere a informaţiilor în pedagogia artei, în corpul profesoral din învăţământul superior de artă s-au infiltrat personaje mult sub potenţialul comunităţii artistice locale, după cum am arătat în această secţiune . Aceste interferenţe afectează grad evaluarea, după cum voi detalia mai departe.
4.5.1. Calea mijlocie a evaluării în pedagogia artei
Există două extreme negative ale pedagogiei artei, şi pedagogiei în general; prima este o evaluare prea indulgentă, cealaltă este una prea severă, în dezacord cu potenţialul celui evaluat. În primul caz, elevul riscă să creadă că e suficient de bun încât a atins perfecţiunea. În celălalt caz, el poate fi descumpănit şi intimidat în a continua să se dezvolte.
Atenţie la critica prea dură!
Un poet francez din secolul 19 (probabil Baudelaire) a zis ca e mai bine să declari ca toate poeziile sunt proaste, deoarece, în felul acesta rişti să greşeşti cel mai puţin în estimare. Din punct de vedere statistic, el avea dreptate. Dar e mult mai puţin gravă eroarea de a declara bune poeziile proaste decât de a declara proaste poeziile bune. Dacă aplicăm acest principiu în pedagogie, atunci rezultatul este catastrofal. O astfel de exigenţă poate fi benefică pentru obiectivele artistului din persoana pedagogului atei, însă poate duce la descumpănire pentru artiştii în devenire. Şi acesta este un punct în care profesia de artist şi cea de pedagog se despart.
Evaluarea este un act de dragoste, identic cu publicul care achiziţionează o lucrare a unui artist şi îl ajută atât material dar şi emoţional să continue. Evaluarea negativă poate distruge visurile cuiva. Îmi vine în minte cazul tânărului Picasso, care, de supărare că n-a putut vinde o lucrare la preţul dorit de el, a distrus-o şi a aruncat-o, păstrând din ea doar rama şi şasiul. Probabil că nu era vreun reper al evoluţiei sale. Însă câţi dintre noi nu am oferi suma înzecită şi salva acea lucrare, totuşi. În acelaşi fel poate face şi profesorul printr-o critică prea dură, care dezmembrează visele elevului sau studentului. Şi, din păcate, multe vaiete am auzit de-a lungul timpului din partea absolvenţilor ai instituţiilor de studii superioare de artă. Iar rezultatul a răbufnit în alte zone, apăsând ulterior greu pe umerii noştri, pedagogii contemporani de artă, care trebuie să îndreptăm erorile pedagogice ale predecesorilor noştri. Dacă nu o facem, atunci însăşi instituţia artei va avea de suferit, pentru că o pedagogie slabă a artei va avea mai puţin impact asupra publicului nespecialist, iar influenţa artei în societate va fi mai redusă.
Evaluarea negativă rezonabilă are rolul e de motivare. Dar aşa ceva se poate face cu un elev sau maxim 2, care există în fiecare clasă şi nu în limitele descumpănirii, ci motivării. În momentul în care întreaga clasă, aşa cum se mai practică pe la instituţiile de învăţământ vocaţional din România, aşa ceva e clar o problemă de anti-pedagogie. Consecinţa directă este închiderea instituţiei şi trimiterea elevilor/studenţilor acasă. O critică exclusiv negativă este antipedagogică. Din păcate acest aspect se regăseşte şi la unii dintre pedagogii artei înşişi, după cum am arătat în subcapitolul anterior. Aceştia, după ce încropesc sute de pagini de maculatură în doctoratele lor despre „pedagogia deschisă” şi alte formule de limbaj de lemn preluate din filosofia structuralistă, au atitudini de pedagogi tirani jignind elevii/studenţii şi dându-le note excesiv de mici.
Aşa ceva, din păcate, a rămas consemnat într-un text oficial, în mare respectabil şi decent, precum cel scris de Ion Pîrnog în lucrarea „Ghid metodic de educaţie plastică” , Editura Compania 2007. Dar când vine vorba de evaluare, începând de pe la pagina 170, autorul dă dovadă de adevărat amatorism pedagogic. De exemplu, la pagina 191 critică pe parcursul a 2 pagini o lucrare a unei eleve de clasa a IX-a, de parcă ar fi un pamflet politic. Putem citi aici expresii de genul „…au fost desenate elemente faciale, dar la colorare au fost astupate şi e firesc să ne întrebăm de ce au mai fost desenate.” Dintr-o astfel de exprimare eleva respectivă poate rămâne cu ideea că nu trebuie să mai deseneze niciodată. Autorul nu găseşte absolut nimic pozitiv în lucrarea evaluată, până şi acele „câteva calităţi” sunt decretate ca produsul întâmplării. Aşa ceva nu are legătură cu pedagogia secolului al XXI-lea, ci mai curând cu cea de până la sfârşitul de secol XIX.
Asemenea evaluare mă trimite cu gândul la nefericitul critic de artă din acea vreme, Louis Vauxcelles, care s-a raportat la impresionism, cubism şi fauvism în aceeaşi manieră precum Ion Pîrnog la această lucrare. Ce-i drept, lucrarea nu excelează, are valenţele unui elev sub nivelul unui copil de 14-15 ani. Însă trebuie remarcat măcar faptul că e terminată. Chiar dacă are unele stângăcii compoziţionale inerente vârstei, ea totuşi încă îşi păstrează frumuseţea infantilă, naivă, indubitabilă. Ce vom putea spune dacă peste ani şi ani, după eşecuri în cariere neartistice, precum Henry Matisse sau Paul Cezanne, această adolescentă va evolua către una artistică? Nu poate fi apoi blamat un astfel de pedagog că a sperat-o şi i-a irosit câţiva ani de carieră, îndreptând-o spre alt domeniu? Eu zic că nu are rost să riscăm astfel de afirmaţii categorice faţă de produsul artistic al unui copil, cu atât mai puţin cu cât ele sunt şi negative.
Nu mai trăim în lumea valorilor absolute. Artişti importanţi au avut fluctuaţii în perceperea publică chiar şi postmortem. E normal ca un pedagog să crească mereu ştacheta şi să fie nemulţumit 100% de performanţele elevilor pentru a-i motiva să-şi atingă potenţialul maxim. Dar, atunci când nemulţumirea ajunge 100%, rezultatele pedagogice pot fi 0. O laudă prea mare duce la blazare şi aplatizare, însă o critică prea mare duce şi ea la descurajare şi eşec. Nu trebuie să riscăm asta.
Neajunsurile unei evaluări prea lejere
Extrema opusă a evaluării draconice este cea a evaluării pozitive în alb, chiar dacă are efecte ceva mai puţin negative decât prima. Ea pleacă de la un model pedagogic foarte interesant în învăţământul ţărilor nordic-europene de a exclude notele sau orice fel de calificative pentru clasele mici. Principalul obiectiv al copiilor este acela de a se juca şi a creşte armonios, iar după atingerea vieţii de adult vin şi sarcinile. Aşa ceva înseamnă o evaluare pozitivă în alb, o încredere pe care sistemul social o acordă naturii umane, esenţialmente bune. Acest model este oglinda onestităţii prin care statele acelor ţări se raportează la cetăţean, fapt ce se va regăsi ulterior în încrederea pe care elevul ajuns adult o va acorda înapoi comunităţii în particular, şi statului, în general.
Excelent pentru spiritul comunitar, însă pentru pedagogia artei acest model poate fi un handicap. Trăim într-o lume a inter-evaluărilor. Schimburile economice guvernează relaţiile dintre oameni, iar regulile de schimb presupun evaluarea produselor. Ca adulţi, suntem evaluaţi şi evaluăm la rândul nostru pe alţii. Chiar dacă în timpul vârstelor mici membrii societăţilor ţărilor nordice par a nu fi evaluaţi, la un moment dat ei tot vor fi recompensaţi/pedepsiţi în funcţie de realizările sau defectele activităţii lor. Chiar dacă arta presupune mai mult recompense decât pedepse, totuşi gradul de recompensare se face în urma evaluării.
O evaluare uşor negativă poate fi şi de ajutor viitorului adult dacă e făcută în limite rezonabile. Majoritatea copiilor desenează, însă, în cea mai mare parte a cazurilor, puţini au chemare pentru cariera de artist. Printr-o critică rezonabilă, pedagogul artei îl ajută pe viitorul adult să meargă mai departe să-şi găsească propriul său drum şi cariera care i se potriveşte mai bine. Sunt unii pedagogi ai artei din trecut care nu şi-au făcut suficient de bine treaba de a-i spune unui elev că poate ar fi cazul să urmeze altă carieră. Rezultatul e acela că astăzi vedem o mulţime de artişti clasaţi, care de zeci de ani nu mai fac nimic. Cred că se poate vedea de la vârstele mici faptul că un copil are alte priorităţi decât arta. Nu e cazul ca profesorul să decidă în locul copilului asupra viitorului său. Însă, da, aici o evaluare excesiv de pozitivă poate crea elevului impresii greşite despre sine, care ulterior se poate trezi în situaţia de a avea sentimentul că a ales greşit cariera.
Scăderea standardelor de exigenţă în evaluare poate duce la evoluţie prea lentă şi chiar plafonare. Ştim din experienţa didactică faptul că unii copii sunt blazaţi, nu au tragere de inimă sau preferă jocurile pe smart-phone-uri sau în viaţa reală, sau alte activităţi. Aşa ceva o problemă generală a pedagogiei contemporane, iar evaluarea trebuie să ţină cont de aceste preocupări extraşcolare în timpul orelor. Există voci care susţin conceptul de edistracţie (edutainment), ce îmbină cele două tipuri de activitate. Cred că acest concept are viitor, dar în prezent poate fi aplicat decât parţial, cel puţin în ceea ce priveşte modul în care se defineşte astăzi distracţia. Nu se poate avea parcuri de distracţie sau atmosferă de festival/club în şcoală. În primul rând, nu există bază materială pentru aşa ceva. Dar, gândindu-ne la entuziasmul celor mici în privinţa dinozaurilor din parcurile de distracţie, acest model ar fi ideal pentru învăţare, prin lecţiile similare cu astfel de bază materială.
Şi totuşi, distracţia se practică inclusiv astăzi într-o oarecare măsură în lecţie. Experimentele practice cu rezultate spectaculoase, precum amestecul de substanţe la chimie, pot suplini într-o oarecare măsură spectacolul din parcurile de distracţie. De fapt, pentru disciplinele teoretice, dar şi pentru celelalte într-o oarecare măsură, este recomandat ca după aproximativ 15 minute de activitate dedicată exclusiv domeniului, să fie inserată câte o glumă sau ca registrul să fie schimbat pentru câteva minute. Altfel elevii tind să îşi piardă atenţia, iar profesorul să vorbească degeaba.
În lipsa unei baze materiale similare celor din parcurile de distracţie, distracţia infantilă devină similară cu plafonarea. Copilul tinde să rămână în aceeaşi zonă de confort în care „se specializează”. Elevului/studentul din învăţământul de artă riscă să rămână în aceeaşi manieră şi să nu evolueze către altceva, pentru a îmbogăţi domeniul artei, mai târziu. Dar şi elevul de la orice altă disciplină, care e lăsat să se distreze în loc de a învăţa, riscă să se transforme în abandon şcolar dacă nu e scos din zona sa de confort spre a aprofunda şi altceva. O evaluare pozitivă în alb nu poate oferi recompensă pentru efortul elevului/studentului de a face mai mult şi a-şi atinge potenţialul maxim.
Pe lângă notă, momentele de recompensă prin timp liber pot funcţiona ca motivaţie pentru atingerea unor performanţe. Sunt unii elevi care reuşesc să facă în 20% din timp ce fac alţii în 100% . Pedagogia a tot spus că aceştia nu trebuie să fie „pedepsiţi” prin atribuirea de sarcini noi care să le ocupe timpul rămas, ci chiar daţi ca exemplu celorlalţi pentru a tinde spre ei. Restul vor aprecia exemplul şi îşi vor îmbunătăţi performanţele. Abia după acee pot creşte şi cerinţele. Viceversa e la fel de valabilă, şi implică adaptabilitatea lecţiilor şi evaluării la nivelul clasei: cerinţele pot scădea în exigenţă în condiţiile unor posibilităţi intelectuale şi materiale mai reduse. O critică prea acerbă şi unilaterală poate strica şi mai tare atmosfera din şi aşa subfinanţatele şcoli româneşti, şi apetitul elevilor spre învăţătură şi progres individual. Aşa că, dacă ar fi să aleg între cele două extreme, cred că modelul lejerităţii e ceva mai puţin negativ decât a evaluării draconice. Însă cea mai bună soluţie pentru stimularea evoluţiei unui artist, sau asimilarea cât mai optimă de cunoştinţe din domeniul artei pentru un amator, este calea mijlocie între aceste extreme.
Jonglarea autorităţilor cu principiile evaluării
Scăderea exigenţei în evaluare are sens în cazul unor elevi cu un nivel şcolar scăzut. O astfel de măsură le poate crea sentimentul că sunt respectaţi, după ce sistemul social i-a tratat ca pe nişte gunoaie timp de mai multe generaţii şi le-au inoculat sentimentul de marginalizare. Am avut şi eu experienţa unor şcoli cu rezultate foarte slabe, cu elevi aflaţi la limita infracţionalităţii. Cu ei e cel mai greu de lucrat, pentru că acolo profesorul e altceva decât un antrenor al domeniului predat; el trebuie să fie şi un antrenor pentru modul în care ei îşi planifică viaţa. E foarte greu de asumat acest rol pentru acei elevi care detestă şcoala, şi vin acolo doar pentru „cornul şi laptele”, sau pentru un atestat de 12 clase ce pare că îi va ajuta în viitor la semnarea unui contract de muncă, sau alte facilităţi. Dar orice pedagog trebuie să aibă puterea de a ieşi din limitele domeniului, până la a preda principiile de bază ale convieţuirii în comunitate. Oferirea de exemple ale involuţiei unor elevi din trecut cu comportamente negative, sau a unor personaje populare care au ajuns rău datorită faptelor negative pe care le-au făcut. Da, mass-media, tabloidizată în proporţie de 90%, popularizează aceste personaje, şi pare un adversar imbatabil. Dar şi statistica reuşitei către acel statut sociale la care ei visează e la fel de bună, şi poate fi dată elevilor cu astfel de false idealuri spre a şi le tempera. Ei pot fi aduşi astfel cu picioarele pe pământ, sau măcar poate fi sădit în mintea lor alte repere pentru viitor, când se vor convinge singuri că drumul infracţionalităţii nu duce nicăieri.
Ştiu că e greu de stat între nişte potenţiali hoţi şi violatori. Dar ştiu, în acelaşi timp, că dacă nu facem nimic ca profesori, şi ne gândim doar cum să ieşim mai repede din clasă, contribuie la pierderea coeziunii societăţii româneşti, scoasă la vânzare în Occident de instituţiile represive, în frunte cu SRI. Într-adevăr, profesorii n-au putere de decizie la acest nivel. Însă pot face anumite lucruri, oricât de mărunte, în beneficiul acestor copii la risc, şi al comunităţilor în care ei trăiesc. O atitudine de lehamite trebuie să fie înlocuită de scăderea cerinţelor de evaluare şi comunicarea pe temele lor favorite, chiar dacă aşa ceva înseamnă manele şi jocuri video războinice. Aceşti elevi trebuie încurajaţi şi lăudaţi de fiecare dată când manifestă comportamente pozitive, indiferent cât de mărunte ar fi. Pentru că, oricât de cât de „oaie neagră” ar fi un elev într-o clasă, la un moment dat el tot va arăta o calitate umană, oricare ar fi aceea. Dacă pierdem acel moment şi ne gândim că acea parte pozitivă etalată e un accident, şi că acel copil e doar „un golan”, „o puşlama”, atunci ne-am pierdut menirea de profesori. Chiar dacă acel gest sau gând e singular într-un ocean de exemple negative, poate ar trebui să ne gândim că omul în general nu e doar bun sau doar rău, ci are şi părţi opuse. Părţile bune ale cuiva trebuie şi ele luate în calcul , parafrazând Imperativul Categoric al lui Kant, după care omul trebuie tratat şi ca scop în sine, nu doar ca instrument.
Din păcate, toată munca noastră a profesorilor e aruncată pe apa sâmbetei de strategia instituţiilor represive în frunte cu SRI de a deporta efectiv poporul în Occident pentru muncile nedorite de nativi. Degeaba oferim noi profesorii copiilor aflaţi la risc de infracţionalitate perspectiva beneficiilor civilizaţiei şi a comportamentului decent, împreună cu un set de evaluare adaptat la nivelul lor, dacă la examenul final de bacalaureat „exigenţa” creşte subit, şi 30 % dintre elevi nu îl promovează. Picarea acestui examen este echivalentă cu neterminarea studiilor, adică cu abandonul şcolar. Cei care nu l-au promovat nu se pot angaja cu forme legale, unii emigrând pentru munci de căpşunari, constructori, gunoieri şi îngrijitori de bătrâni, alţii devenind infractori. Sistemul social practică astfel o adevărată eugenie socială postnatală, sacrificând vieţile unei părţi din populaţie; în scopul vânzării celor care urmează prima cale. Din această tranzacţie grotescă vin banii pentru alimentarea economiei naţionale (bazată pe consum), iar de la pedepsirea infractorilor vine satisfacţia sadică a celor care activează în instituţiile represive, de a umili sau lovi, şi chiar răpi, mutila şi ucide, după cum am arătat în documentarul meu „Sadismul în politica internaţională” .
Cam asta a făcut capitalismul sălbatic în România. După ce dictatura comunistă le-a luat pământurile spre a-i manipula să meargă la oraş şi să devină muncitori, iată că cea capitalistă a distrus industria naţională spre a-i transforma în oameni ai străzii. Aşa ceva înseamnă o bătaie de joc la adresa muncii noastre pedagogice. Chiar şi cei care promovează examenul de bacalaureat nu au o soartă mai bună, deoarece oferta de muncă nu oferă un trai decent . În această situaţie se află şi absolvenţii de studii superioare. Dacă ar fi onest, sistemul social i-ar direcţiona măcar pe primii către o viaţă agrară tradiţională, pentru a-i învăţa să supravieţuiască sănătos acolo, nu deportaţi prin manipulare ideologică spre marginalizare socială, pe calea alcoolismului şi abuzului de substanţe stupefiante. Astfel, sistemul social nu-şi mai onorează promisiunea făcută elevului în primii ani de şcoală, respectiv că va avea parte de lucruri bune , ca adult după absolvire. Ca un escroc de lux, sistemul social practic îi rânjeşte în faţă fostului elev, cu o atitudine de gen „Te-am fraierit, fraiere!”
Subscribe to:
Posts (Atom)
Eu muzicianul
Articole speciale
-
acrylic 120/100 cm The text for this image is this: "at the macrosocial level, in the culture history, there has happened ...
-
Odata cu venirea primaverii se vad si consecintele unei deszapeziri ieftine, cu sare. Apa sarata patrunde in cele mai intime orificii...
-
Ar fi trebuit sa fiu mai atent la acest fenomen insa lucrez si eu la proiectul meu cu colajul de filme care m-a atras aproape cu totul in el...
-
Pentru baza teoretică a acestui film dati click aici: http://baldovinconcept.blogspot.ro/2012/08/institutia-electorala-un-nod-in-reteaua...
-
Mergeam ieri pe strada „Arthur Verona” cu ocazia evenimentului „Street Delivery”. Dintr-o data dau de Ion Barladeanu pozând pentru un desen...
-
Se spune ca, dupa ce s-a intors pentru o perioada de la Paris, Brancusi a avut urmatoarea zicere: „V-am lasat saraci si prosti, v-am gasit...
-
Anul asta s-a desfasurat (de fapt este pe final de desfasurare) la Venetia probabil cel mai important eveniment periodic de arta contempor...
ShareThis2
Art is the aristocrats' entertainment.
profilul meu
ShareThis
Arhiva
-
▼
2022
(60)
-
▼
February
(19)
- War as business
- Putin’s friends
- Russia is a capitalist country
- Puthim out of Ukraine, now!
- The world-wide protests cure the Covid-19 pandemics
- 4.5.5. Factorul perturbator asupra evaluării în pe...
- paNdEmics
- COrOnavIrus
- 4.5.4. Criteriile de evaluare în pedagogia artei s...
- 4.5.3. Despre perturbările evaluării în pedagogia ...
- 4.5.2. Despre subiectivitatea inerentă a evaluării...
- COV-ID
- Mistaking science for dogmatism
- Science falsifying
- Luc Montagnier has reached the stars
- 4.5.1. Calea mijlocie a evaluării în pedagogia artei
- Luc Montagnier has turned into an angel
- Canadian truck revolution
- The main activists’ conversion
-
▼
February
(19)
NU FAC STENCIL COMERCIAL
RSS Feed
Wellcome to visual jockey blog
Initial acest blog s-a dorit a fi unul exclusiv de comentarii asupra evenimentelor artistice insa dupa experienta asta mi-am dat seama ca intre parerea fata de arta altora si proria arta nu se poate face diferenta si am inceput sa postez pe el si propriile creatii.Traim intr-o lume de DJ-i. Ei isi playaza unul altuia piesele si asta e. Iata-ma si pe mine intr-un show de visual jockey. Incepand de pe la Marcel Duchamp valoarea artei s-a mutat catre idee si participare iar obiectul extern a devenit doar un moment al discursului. Important desigur. Insa esenta artei sta in tipul asta de apriorism. Insa din motive de clarificare am trecut-o pe a mea la categoria "portofoliu".
1 pentru 3, 3 pentru 1
Am observat ca exista bloguri facute pe post de revista, unde poti sa iti publici articole pe domenii specializate care n-au loc langa ale lu' Pleshu si Liiceanu si bloguri tip ziar, jurnal, anunturi, memorii etc. Nu pot spune ca unele nu ma intereseaza sau altele nu. Cred ca mi-am dorit cate ceva din fiecare. M-am gandit ca poate ceilalti bloggeri n-au rabdare sa urmareasca zigzagurile mele stilistico-tematice de la un subiect la altul si de la un nivel de generalitate la altul. De asta am decis sa fac trei bloguri. Unul este destinat observatiilor cotidiene accesibile toate lumilor. Altul e asta, ce serveste de portofoliu artistic personal si comentarii despre arta altora. Un altul este cel cu articole pe teme teoretice specializate. Fiecare dintre aceste genuri de articole reprezinta grade diferite de particularizare a teoriilor (generale) pe care le puteti accesa de mai jos.
blogul meu de graphic design
poate fi vazuta aici
pagina mea de web
In apararea artei urbane
Arta urbana nu e vandalism. Vandalii sunt incultii care ar distruge arta pentru cateva monede
teme
- 3 D (6)
- actiuni (8)
- administrative (3)
- arta teoretica (109)
- ascii (2)
- comments (182)
- concept (15)
- desen (53)
- documentar (7)
- editare bitmap (115)
- editare film (11)
- editare litere (94)
- english (8)
- Eu muzicianul (40)
- expo (5)
- film (15)
- fotografie (19)
- instalatie (1)
- interventie in spatiul public (12)
- meme (23)
- muzica (18)
- photo instalation (1)
- pictura (20)
- portofoliu (51)
- principiile artei teoretice (22)
- reactii de presa (19)
- spirit critic (99)
- stencils (19)
- Teoria artei (155)
- uncategoric (18)
lucrari teoretice
- Manifestul societatii automatiste
- Sa desadizam lumea!
- Cu Garcea la luat permisul auto
- Michael Jackson sau atunci cand lumea s-a golit de idealuri
- Principiile artei teoretice
- Psiholgia dinamica pentru un copil de 10 ani
- Starpirea vampirilor: proiect pentru umanizare sociala
- Contradicţiile, iluziile şi virtuţile postmodernismului
- Cubismul lui Picasso: psihanaliza distrugerii şi reparaţiei
- Dinamica psihologiei abisale