3.9.3.4. Designul corpului (Vestimentaţia/costumul, tunsoarea şi machiajul)

|



CONTRIBUŢII LA DEZVOLTAREA IMAGOLOGIEI


Acest text face parte dintr-o lucrare teoretică mai amplă

3.9.3.4. Designul corpului (Vestimentaţia/costumul, tunsoarea şi machiajul)



Această temă se potriveşte pentru clasa a X-a (16 ani)

Vestimentaţia/Costumul este ansamblul de elemente reversibil-detaşabile care acoperă corpul uman. Deşi există vestimentaţie experimentală, ce nu poate fi repurtată, de cele mai multe ori hainele put fi detaşate de pe corp şi ulterior reataşate. Există situaţii când o piesă de vestimentaţie este folosită doar odată pentru un anumit eveniment, sau când ea se deteriorează exact la prima purtare. În primul caz ea este expusă ca vestigiu al evenimentului, ca mărturie asupra sa. În celălalt caz e aruncată la gunoi sau cedată într-un fel sau altul unei alte persoane. Dar, acestea sunt situaţii rare. De obicei hainele sunt detaşate de pe corp şi ulterior reataşate până ies din modă sau se rup.

Criteriul reataşării este decisiv pentru a face diferenţa dintre haine şi păr sau unghii. Dacă avem păr pe corp sau unghii mari nu se cheamă că suntem şi îmbrăcaţi. Acestea sunt şi ele iniţial ataşate de corp şi se pot detaşa prin tăiere, dar după aceea nu mai pot fi ataşate după cum au fost iniţial decât prin proceduri complexe. De exemplu părul poate fi implantat şi unghiile pot fi lipite. Unghiile false chiar au devenit o modă în cosmetica feminină. În aceeaşi măsură, chirurgia plastică are efecte de lungă durată sau chiar permanente asupra formei corpului, în special a feţei. Acesta se aplică intracorporal, pe când vestimentaţia, tunsoarea şi machiajul se aplică la suprafaţa corpului.

Criteriul organicităţii ar putea fi şi el folosit până la un anumit punct, într-o definiţie precum „vestimentaţia/costumul şi machiajul sunt ansamblele de elemente anorganice care acoperă corpul uman”. Însă ştim că blănurile şi ţesăturile tradiţionale, din care s-au făcut piese de vestimentaţie, sunt organice, aşadar definiţia aceasta nu e suficient de cuprinzătoare. Am putea folosi criteriul fiinţei vii şi atunci definiţia ar deveni „vestimentaţia/costumul este ansamblul de elemente moarte (non-vii) care acoperă corpul uman”. Însă triburile primitive folosesc frunze sau coajă de copac pentru confecţionarea de piese de vestimentaţie. Aşa că tot prima definiţie e mai bună.

Însă ea are defectul că nu acoperă întreaga clasă de design prezentată aici, respectiv vestimentaţia şi machiajul; acesta din urmă este ataşabil de corp, însă nu mai este şi reataşabil după demachiare. Perniţele şi şerveţelele demachiante nu mai pot fi folosite la remachiare şi se aruncă după aceea. Şi totuşi din încercările anterioare putem da o definiţie mai bună decât prima, în care am putea introduce şi machiajul: „vestimentaţia şi machiajul este ansamblul de elemente care acoperă corpul uman şi nu îşi au originea în acesta”. Observăm că această definiţie cuprinde şi vestimentaţia experimentală, ce nu poate fi repurtată după ce a fost detaşată de corp decât după ce artistul/designerul reia munca de asamblare.

Definiţia de mai sus este perfectă pentru vestimentaţie şi machiaj, însă nu pentru întreg design al corpului, respectiv nu şi pentru tunsoare. Părul îşi are originea în corpul uman. Prin urmare trebuie să găsim o altă definiţie care să îl conţină şi pe acesta. Punctul comun ale celor 3 manifestări de design corporal este exact suprafaţa corpului, primele 2 sunt detaşabile de corp iar tunsoarea e foarte puţin intrată în corp, atât cât firul de păr este fixat în celulele foliculare. Observăm o adevărată progresie în modul în care aceste elemente se raportează la suprafaţa corpului: părul intră un pic în piele, machiajul stă lipit de piele, iar vestimentaţia e un pic mai depărată de corp, în zona proximă. Prin urmare o definiţie completă a designului corporal ar fi următoarea:

„Designul corpului constă în aplicarea unor elemente artificiale la suprafaţa corpului sau modificarea formei părului în aşa fel încât să determine forme echilibrate şi expresive.”



Înainte de a încheia această secţiune am să justific decizia de a încadra aceste trei forme în design şi nu în artă. Faptul că produsul rezultat actului de înfrumuseţare nu este vandabil, în sensul că unul însuşi nu este de vânzare, ne poate face să credem că înfrumuseţarea corpului ar fi de fapt artă. Cu toate acestea nu tot designul este vandabil. De exemplu, afişul este conceput nu pentru a fi vândut cât mai curând pentru a face reclamă unui produs anume. Din punctul acesta de vedere el este parte din întreaga campanie publicitară care vinde acel produs. În acelaşi fel şi înfrumuseţarea corpului face parte din popularizarea care o aduce respectivei persoane, făcând-o mai atractivă, mai influenţatoare a deciziilor celorlalţi. Într-un fel sau altul persoanele care folosesc înfrumuseţarea corpului sunt parte dintr-o ierarhie şi folosesc „farmecele” pentru a-i influenţa financiar (direct sau indirect) pe ceilalţi. Există „body art” , ce trebuie diferenţiat net de machiaj de exemplu, pentru că nu are intenţia de echilibrare a proporţiilor cranio-faciale în scopul înfrumuseţării, ci de folosire a sa ca suport sau ca instrument.

Acest text se continuă aici








3.9.3.2. Designul de maşini si utilaje

|



CONTRIBUŢII LA DEZVOLTAREA IMAGOLOGIEI


Acest text face parte dintr-o lucrare teoretică mai amplă

3.9.3.2. Designul de maşini si utilaje


Această temă se potriveşte pentru clasa a X-a (16 ani)

Designul de maşini si utilaje include acele dispozitive capabile de a dezvolta lucru mecanic, care în general nu fac parte din spaţiul de locuit. Ele fie folosesc la transport (automobile sau alte mijloace de transport), fie produc diferite bunuri (utilaje) . Designul de maşini si utilaje se împarte in

a. Design de automobile:

Automobilele sunt acele dispozitive de transport ce pot conţine până la 5 persoane, o familie. De aceea ele se pot încadra în transportul comunitar, spre deosebire de transportul în comun care poate conţine un număr mult mai mare. Însă există automobile şi de 8 persoane, pentru familii mai numeroase, care se apropie destul de mult de vehiculele de transport public. Am putea să clasificăm automobilele în 2 clase de maşini scumpe, respectiv punctul a) şi e) din clasificarea de mai jos, între care există alte 3 grade (b,c,d). Aşadar clasificarea automobilelor este următoarea:.

a) de lux, sunt maşini foarte performante, au foarte multe gadget-uri, de obicei de ultimă oră, pentru a aduce maxim confort clienţilor. Viteza ajunge în just de 300 km/h. Au caroserie groasă pentru a-i proteja de eventualele accidente; într-o coliziune cu o maşină comună avariile sunt mai mici decât ale acesteia. Datorită caroseriei şi consumul de carburant este foarte mare, tipic risipei claselor de sus. Dimensiunile lor sunt mari până la foarte mari, în cazul limuzinelor. Preţurile, pe măsură.



b) de teren: sunt maşini performante, destinate spre a merge pe drumuri proaste sau prin zone lipsite total de drumuri. Aceste maşini nu au rol industrial ci de distracţie, pentru spiritul de aventură. Caroseria este tot groasă şi consumul mare, în acord cu greutatea maşinii. Aceste maşini trebuie să reziste la răsturnări şi coliziuni puternice cu alte maşini sau obiecte din natură. Preţurile sunt şi ele mari, însă mai mici decât în cazul maşinilor de lux, pentru că nu au atât de multe gadget-uri.



c) de familie : sunt maşinile comune, cu detaliile pe care le ştim cu toţii: caroserie fragilă, consum mic, dimensiuni reduse spre a nu ocupa loc mare în trafic. Preţul este mic în raport cu cele ale claselor de mai sus.

d) sport: sunt maşini comune dar care imită pe cele de curse. Au 2 uşi şi unele 2 locuri, însă altele au şi 4 locuri, cu intrarea pe uşile din faţă şi rabatarea scaunelor. Caroseria e mai uşoară şi mai fragilă decât în cazul de mai sus, pentru a nu creşte prea mult consumul de carburant. Forma caroseriei este ceva mai aerodinamică decât cea din categoria anterioară pentru că şi vitezele sunt mai mari decât ale clasei „de familie”. Publicul ţintă al acestor maşini sunt cei ce regretă că nu s-au făcut piloţi de curse. Însă aceste maşini nu au totuşi abilităţile de a concura cu adevăratele maşini sport. Cu toate astea preţul este mai mare decât în cazul de mai sus.

e ) de curse : sunt maşini scumpe, elitiste, asemenea celor de lux, cele mai rapide dintre toate. Maşinile acestea pot depăşi viteze de 400 km/h. Însă creşterea acestei calităţi vine cu scăderea confortului şi chiar siguranţei. Spre deosebire de acestea, confortul este mic, cel mai mic în raport cu restul menţionate mai sus. Scopul este ca spaţiul să fie cât mai redus, în acord cu interesul strict aerodinamic şi tehnic al caroseriei. Aripile şi spoilerul dirijează aerul în aşa fel încât maşina să nu decoleze de pe pistă, ci să fie apăsată în jos pentru a putea fi controlată eficient. Dacă nu ar curge carburantul, uleiul şi alte lichide din vasele în care stau, forma aerodinamică a maşinilor de curse le-ar permite să meargă cu capul în jos, într-un tunel. Consumul de carburant este cel mai mare în raport cu restul de mai sus. Maşinile de curse sunt făcute în general pentru publicitatea firmelor constructoare. De aceea acestea investesc sume uriaşe în departamente special concepute pentru acest scop şi cu prototipuri la care se lucrează tot timpul. De aceea, preţul pentru un astfel de bolid care este competitiv în cursele sezonului este mai mare decât în toate cazurile de mai sus.


b. Design de maşini grele şi utilaje:


Maşinile grele sunt acele dispozitive care nu au ca ţintă marele public, ci firme sau însuşi statul. Unele sunt menite transportului public, altele pentru fabricarea altor produse, respectiv:

a) vapoare,
b) trenuri,
c) avioane,
d) maşini pentru construcţia altor lucruri (utilaje de fabrica )

Majoritatea dintre primele 3 clase aparţin transportului public, însă punctele a) şi c) au şi proprietari particulari.

3.9.3.3. Designul obiectelor de interior


Designul obiectelor de interior nu trebuie confundat cu designul de interior, care este o parte a arhitecturii. El cuprinde:

- ţesături (draperii, perne, lenjerie, saltele, huse, etc.)
- vase (de flori, de bucătărie, sticle, pahare, etc.)
- electronice si electrocasnice (televizor , computer, frigider, aragaz, blender, etc.)
- mobilier (pat , dulap, bibliotecă, rafturi, suporturi etc.)
- instrumente (muzicale, scule, tacâmuri, încălţător, desfăcător de conserve, etc.)
- obiecte de papetărie (pat , dulap, bibliotecă, rafturi, etc.)
- jucării

Excepţie face maşina de tuns iarbă, care se înscrie la maşini şi utilaje, fiind folosită în afara casei, precum automobilul, deşi stă în interior.

Toate acestea se supun aceloraşi reguli precum arhitectura sau designul de maşini şi utilaje, aşa că nu le mai repet.

Acest text se continuă aici








3.9.3.1.4. Problema unităţii în arhitectură

|



CONTRIBUŢII LA DEZVOLTAREA IMAGOLOGIEI


Acest text face parte dintr-o lucrare teoretică mai amplă

3.9.3.1.4. Problema unităţii în arhitectură


Această temă se potriveşte pentru clasa a X-a (16 ani), cu excepţia unor remarci politice ce apar în text

Pe lângă organizarea spaţiului interior, în aşa fel încât să dea impresia de confortabil şi agreabil, o altă problemă a arhitecturii este unitatea stilistică. Unitatea stilurilor este o problemă capitală în arhitectură. Criticile legate de construirea turnului Eiffel în Paris au venit în mare parte din partea conservatorilor. Însă el a avut din start o problemă cu ajustarea la construcţiile clasice şi baroce din împrejurimi. Între timp ne-am obişnuit cu el, au mai apărut şi alte clădiri moderne, şi unitatea zonei s-a restabilit. Însă, la momentul construcţiei, el a avut aspect de corp străin în urbanistica generală a Parisului.

Cele mai spectaculoase realizări arhitecturale reuşesc de fapt îmbinarea unor stiluri şi tendinţe diferite. Cel mai concludent exemplu este cel al armonizării nevoii de comoditate la cea de natură, despre care am amintit în secţiunea 3.9.3.1.2. . Observăm aici o îmbinare reuşită a naturii vegetale cu materialele artificiale ale construcţiei.


Un alt astfel de exemplu este renovarea modernă a bisericii Sant Francesc din localitatea spaniolă Santpedor (Catalonia) de către arhitectul David Closes, care a preluat-o ca ruină. Alăturarea zidurilor rudimentare, cu textură ruguroasă, lângă materialele moderne, cu textură netedă, creează efecte spectaculoase.



Iată că arhitecţii profesionişti reuşesc să îmbine stiluri sau materiale diferite, dar asta nu e la îndemâna tuturor. În ţările occidentale există un departament de arhitectură în organigrama primăriilor care menţine unitatea oraşului sau comunităţii. Acei arhitecţi au dat dovadă de competenţă în meseria lor, şi înţeleg necesitatea păstrării liniei arhitecturale a oraşului. În imaginea de mai jos putem vedea un alt exemplu de bună armonizare între arhitectură modernă şi istorică în oraşul olandez Amsterdam



Dar acestea sunt cazuri rare. Aceste rezultate vin după multe mii ore de studiu şi căutări. Cineva care nu e instruit în arhitectură, sau design, în general, nu poate ajunge la aşa ceva. Din păcate, mulţi construiesc o casă din pura intenţie de a-şi arăta bogăţia, adică parvenitismul. Din acelaşi motiv pot avea intuiţia compulsivă cum că, pe lângă bogăţie, ar avea talent de arhitecţi şi designeri în general geniali. Antonio Gaudi nu a trecut din prima la construcţia catedralei Sagrada Familia; el a făcut numeroase proiecte în Barcelona până să ajungă să facă unul de asemenea anvergură.

Cel mai important lucru pe care un elev trebuie să-l înţeleagă pentru viitor este faptul că ar trebui să păstreze un stil unic în construcţia la care se va angaja la un moment dat. Dacă nu e arhitect sau profesionist al imaginii, atunci ar fi bine să se abţină de la improvizaţii cu pretenţie de genialitate , pentru că nu are cum să iasă un rezultat mulţumitor. În felul acesta se irosesc timp, bani şi materiale. Peste o perioadă de timp „experimentul” va fi demolat fie de urmaşi fie de iniţiatorul său însuşi, care se mai educă între timp.

Uneori nici măcar notorietatea arhitectului nu-i suficientă pentru o construcţie reuşită. Un exemplu concludent este controversata clădire a Institutului de Tehnologie din Massachusetts, făcută de Frank Gehry. Intenţia sa declarată de a-i da clădirii aspect de robot beat, nu cred că se potriveşte nici figurilor remarcabile care lucrează acolo. Alcoolul sau ameţeala nu-i tocmai imaginea cu care profesorii de la MIT vor să se asocieze. Nici ideea de prietenie faţă de tehnologie, care ar fi trebuit comunicată comunităţii, nu cred că a fost transmisă prin această imagine. Plus de asta, compoziţia e un pic deşănţată, cu părţi perfect rectangulare şi altele deformate. Oblicele boante de la bază dau impresia de stâlpi rupţi, exact ce nu trebuie să comunice arhitectura. Mie îmi sugerează ideea că un avion a intrat în ea şi a strâmbat-o. Deşi are mulţi susţinători, ca aspect, părerea mea e că, măcar sub aspectul exterior, lucrarea asta e sub nivelul lui Frank Gehry.



Alteori proiectul arhitectural poate copia prea mult designul obiectelor de interior. Un astfel de exemplu este clădirea Palatului Artelor Regina Sofia, construită de celebrul arhitect Santiago Calatrava chiar în oraşul său natal, Valencia, din Spania. Originalitatea şi ineditul clădirii sunt evidente. Dinamismul ei este în perfect acord cu disponibilitatea unor tineri de a se pregăti pentru face lucruri măreţe mai târziu. Dar cred că riscul de a ajunge într-o zonă experimentală e prea mare în acest caz. Arhitectura nu poate fi experimentală pentru că experimentul poate şi eşua iar în interior pot fi vieţile unor oameni puse în pericol. Faptul că bucăţi de mozaic s-au desprins de pe acoperiş la câţiva ani de la finalizare este un astfel de indiciu. Chiar dacă acoperişul e o combinaţie de formă curb şi şarpantă dublă, ce întăreşte stabilitatea, faptul că nu are punct de sprijin în zona terminală lasă ceva semne de întrebare. Mă îndoiesc că un vânt ceva mai puternic, nu l-ar strâmba la un moment dat.



Din păcate în România fiecare a construit cum a vrut, iar comunităţile au un aspect foarte pestriţ. Ne amuzăm pe reţelele de socializare de modul în care unii conaţionali încropesc astfel de experimente în balcoane. Uneori străinii ne laudă pentru aşa ceva, însă multe din aceste laude sunt ironii pe care noi nu le luăm ca atare. Pe lângă proiectele medii făcute de omul simplu, şi cele de anvergură din oraşele mari nu au unitate urbanistică. Primarul îşi angajează nepoţi în aceste funcţii, cu studii făcute pe la vreo facultate de demisol. Blocul turn construit în stânga catedralei „Sfântu Iosif” este un astfel de exemplu negativ. Luat în sine, el pare echilibrat. Dar unitatea arhitecturală a zonei a fost pur şi simplu spulberată. Plasarea turnului în stânga catedralei duce la îngreunarea acelei părţi şi, de aici, la senzaţia de dezechilibru. Proprietarul său fie nu a fost deranjat de un astfel de departament de arhitectură, ceea ce atestă incompetenţa, fie l-a mituit, ceea ce arată corupţia.



Am descris în secţiunea anterioară cum noi ca români tindem să ne transformăm locuinţa în depozit, odată cu un prim val de bunăstare, pe fondul unui shopping compulsiv, promovat de cultura consumeristă din mass-media. Al doilea val de bunăstare ne transformă în arhitecţi ad-hoc, construind case pe post de marfă engros, în loc să salvăm unitatea şi confortul locuinţei. Exteriorul unor astfel de clădiri descrie haosul din interior. Nu vreau să mai aduc exemple negative locale pentru asta acum, pentru că toţi le ştim. Decât să facem o salată obosită de stiluri într-o casă uriaşă, mai bine ne întoarcem la tradiţie şi construim tradiţional. Însă consultarea cu un arhitect, deşi poate părea costisitoare, totuşi pe termen lung ea poate salva aruncarea de bani pe fereastră, pentru case care chiar vor fi abandonate ca depozite de urmaşi. Modul tradiţional românesc poate fi îmbinat echilibrat cu materialele moderne, după cum vedem în acest bordei din imaginea de mai jos. Pentru zonele friguroase de la munte iernile pot fi mult mai uşoare astfel, temperatura fiind undeva la 10 grade sub pământ.



Mai jos putem vedea un mod foarte simplu de a face o locuinţă de lux din cea mai simplă formă de casă tradiţională. Aşa ceva este realmente o casă de buget redus iar rezultatul este foarte spectaculos.



Eşecurile arhitecturale brutale datorată spargerii unităţii stilistice pot fi văzute şi la case mai mari, nu doar la poporul român. Ca exemplu negativ pentru arhitectura de interior, în imaginea de mai jos vedem un eclectism nefericit între masa realizată în stil rustic şi restul minimalist al interiorului. Un arhitect profesionist sau un artist reuşeşte să îmbine, cu strategii compoziţionale sau umor, astfel de inadvertenţe stilistice. Însă pentru cineva fără implicare maximă în aceste domenii rezultatul poate fi precum cel de mai jos.



Acelaşi exemplu negativ poate fi văzut în imaginea de mai jos, unde alăturarea celor doi buşteni rustici lângă forme minimale (abstract-geometrice) nu e de bun augur. Şi în acest caz se rupe unitatea stilistică, şi nu se simte autoironia sau efortul de adaptare a formelor, aşa cum un profesionist reuşeşte să îmbine.



Şi, atât pentru amuzament, cât şi pentru a nu da apă la moară celor care cred că românii ar fi proştii Europei (şi pentru asta şi-ar merita soarta de servitori), am să postez şi câteva erori arhitecturale uriaşe, tipice stilului occidental de viaţă şi muncă. Mai jos putem vedea o rezolvare eficientă a unei propte. Adică de ce să spargi zidul când poţi sparge doar geamul?



proprietarul a avut o fixaţie pe integritatea zidului şi în imaginea de mai jos. Dar parcă şi scara era prea frumoasă pentru a fi fost spartă …



Aici s-ar fi putut pune nişte scări în sus prin stânga sau în jos în dreapta



Sau aici



Aici au pus prea multe scări



Jumătatea din stânga e ruta pentru cei nevaccinaţi :)



Aici varianta pentru spaţii exterioare



În caz că nu v-aţi hotărât dacă vreţi să urcaţi în căruciorul cu rotile sau pe scări…



Zona asta e făcută special pentru suporterii ultraşi, care fac mereu scandal la meciuri …(sic!)



Aici un exemplu de casă pentru bărbaţi geloşi…



Deşi cea mai bună soluţie e tot zidirea uşii de la balcon…



Sau poate muţi balconul…



Sau poate desfiinţezi balconul cu totul. (Să nu-mi spuneţi că în încăperea aia stătea un român, că nu cred!)



Un pic mai sus să fi fost lacra din dreapta şi era aliniată perfect…



Numai angajaţii pot intra, e clar?



Acest text se continuă aici








3.9.3.1.3. Problema spaţiului în arhitectura locuinţei

|



CONTRIBUŢII LA DEZVOLTAREA IMAGOLOGIEI


Acest text face parte dintr-o lucrare teoretică mai amplă

3.9.3.1.3. Problema spaţiului în arhitectura locuinţei



Această temă se potriveşte pentru clasa a X-a (16 ani)

Arhitectura locuinţei repetă problema spaţiului arhitecturii urbanistice. Lipsa de spaţiu în arhitectura urbanistică se răsfrânge şi asupra celei locuinţei, iar efectele sunt aceleaşi, respectiv senzaţia de închisoare. Din nefericire capitalismul implică retragerea timpurie din slujbe mai bine plătite către altele mai puţin bănoase ar mai puţin solicitante (downshifting) , ceea ce implică şi renunţarea la o locuinţă mai puţin opulentă. Cel mai indicat pentru retragerea din slujbele foarte bine plătite şi stresante este părăsirea şi a spaţiului urban aglomerat în favoarea unei locuinţe într-o localitate mai mică, mai puţin aglomerate. Însă de cele mai multe ori o astfel de retragere nu aduce şi relocarea, ci mutarea într-o locuinţă mai puţin spaţioasă, ceea ce aduce un factor stresant în plus.

Aşa se face că obiectele personale strânse în 10-20 sau 30 de ani pot ajunge să asfixieze spaţiul noii locuinţe. Ataşamentul de ele e de înţeles, pentru că ele creează biografia cuiva. Însă el poate fi toxic în acest caz, deoarece transformă locuinţa într-un depozit iar timpul liber este automat apoi asociat cu timpul de lucru şi munca este program. Lipsa de spaţiu sau de resurse financiare pentru depozitarea mobilierului sau altor elemente de interior este şi o problemă individuală. La fel cum arhitecturii urbanist trebuie să găsească soluţii pentru ameliorarea acestei senzaţii de sufocare, şi locatarul trebuie să amelioreze spaţiul interior.

E mult mai bună renunţarea la aceste obiecte decât o astfel de autoclaustrare a transformării locuinţei într-un depozit. Dacă, de exemplu, cineva vinde o casă mai mare şi aduce o masă prea mare, sau un pat prea mare în noua locuinţă, atunci şi-a sacrificat spaţiul vital iar noua locuinţă pare mai curând o închisoare. Aşadar, e foarte indicat ca elementele de mobilier de interior să fie pe măsuri potrivite cu camera în care sunt plasate. Hainele puse prin toată camera dau accentuează lipsa de spaţiu; mai bine umblăm cu aceleaşi haine o săptămână decât să le înşirăm prin locuinţă. Surprinzător, aranjarea lor în dulapuri durează în jur de 10 minute, o nimica toată în raportul cu disconfortul pe care îl creează răspândite peste tot. 2-3 haine puse pe canapea sau pe spătarul scaunului nu produc disconfort, după cum putem vedea în imaginea de mai jos. Însă, dacă numărul lor creşte, atunci creşte şi sentimentul de haos pe care spaţiul aglomerat îl induce percepţiei noastre.



Iată mai jos un exemplu de bucătărie de exterior făcută într-un spaţiu relativ mic, însă fără să sufoce. Ferestrele, care dau spre vegetaţie abundentă, deschide şi mai mult spaţiul. Materialul transparent al acoperişului îl face de fapt tot o fereastră


Spaţiul mic al unei băi nu trebuie aglomerat şi mai mult cu o cadă înăuntru. El trebuie să se reducă la un duş, după cum vedem în imaginea de mai jos. Observăm că deşi spaţiul e foarte mic, totuşi senzaţia de sufocare nu există. Asamblarea unor echipamente sanitare ceva mai speciale adaugă un plus de confort încăperii


Spaţiul interior poate fi „mărit” la nivelul percepţiei subiective prin adăugarea unui mobilier transparent sau în care sunt decupate anumite găuri, precum biblioteca. Desigur, dacă spaţiul de la început mic, prezenţa bibliotecii mai mult sufocă decât aeriseşte. Însă plasarea unor elemente decorative precum scafele sau diferite cabluri verticale poate păcăli ochiul să creadă că trăim într-un spaţiu mai larg decât este în realitate. În imaginea de mai jos putem vedea cum amplasarea unor ziduri false, cu decupări ce permit vederea spaţiului de dincolo, creează sentimentul de adâncire a spaţiului, creând practic 4 încăperi din una singură, dar oferind şi comoditatea spaţiului mai mare al reunirii lor.


Da, aici este spaţiu mai mare, iar senzaţia de sufocare e din start diminuată. Într-un spaţiu mai mic, precum cel de jos, tipic pentru locuinţele majorităţii, a izola o parte conduce în mod invariabil la micşorarea de facto al spaţiului şi accentuarea senzaţiei de sufocare. Soluţia este izolarea unor spaţii apropiate de ziduri, şi spargerea monotoniei. Observăm în imaginea de mai jos faptul că zona de mijloc a încăperii rămâne liberă: doar o măsuţă simplă, o canapea modestă şi scaunul (ce poate fi relocat cu uşurinţă) acoperă spaţiul acela, unul vital. Datorită numeroaselor decupări de forme, acestea acţionează în sens expansiv pentru spaţiul redus, accentuând senzaţia de mărire, dar fără să încurce propriuzis accesul în diferite puncte ale încăperii. Dimpotrivă, este tocmai biblioteca ce animă monotonia zidurilor specifică apartamentelor de bloc. Ea este mică, nu se pretează la un număr mare de cărţi sau reviste. Rafturile şi obiectele decorative puse în ele reuşesc să facă pentru spaţiu ce fac zidurile false în imaginea de mai sus. Rafturile închise pot conţine haine şi alte elemente utilitare care n-au loc în dulapul din dormitor. De asemenea, tablourile de pe zidul din stânga creează un adevărat trompe l’oeil modern în monotonia sa. O scafă pe tavan ar fi putut dinamiza şi monotonia tavanului.


Decorarea cu imagini bidimensionale a unui zid poate ţine loc de tablouri pentru spargerea monotoniei sale, după cum vedem pe podeaua din interiorul de mai jos. Simplitatea tablourilor conferă o senzaţie de comod, de uşor, pe care locuinţa trebuie să o dea. Panotarea lor în poziţii alternative dinamizează simplitatea, exact atât cât să-i anuleze riscul de a deveni monotonie. Designerul a sacrificat masa din interior, dar şi canapeaua inerentă acesteia, în favoarea aerisirii maxime a spaţiului. Flectarea unei saltele banale poate ţine loc de canapea într-un mod surprinzător. Nu în ultimul rând, plasarea către exteriorul său, aproape de ziduri, a plantelor de apartament are acelaşi rol pe care vegetaţia îl are în arhitectura urbanistică. Un dulap în care să fie depozitate hainele ar mai presa un pic spaţiul, însă poate fi un compromis discret pentru lucrurile personale. Însă dacă aducem 2 dulapuri deja am stricat ambianţa interiorului.


Dar, un design delicat, care să facă plăcută locuirea, poate fi făcut şi din forme minimale, într-un spaţiu redus, după cum putem vedea în imaginea de mai jos. Designerul nu şi-a propus senzaţia de mărire a spaţiului; acest lucru se poate datora faptului că ce vedem este un colţ dintr-o locuinţă mult mai spaţioasă. Dar, indiferent dacă imaginile de pe pereţi sunt printuri sau reale, iar zidurile ar fi eventual ferestre, un astfel de spaţiu poate oricând fi recreat într-o garsonieră. Utilitatea dulapurilor se îmbină în mod reuşit cu aspectul auster al încăperii. Echilibrul compoziţional al formelor negre, în dialog cu cele albe, accentuează senzaţia de calm. În acele dulapuri ar putea fi depozitate un număr destul de mare de haine scurte. Ne putem imagina în partea dreaptă un dulap pentru haine lungi,, şi atunci am rezolvat problema garderobei. Masa din mijloc nu este tocmai utilitară, însă şi ea aduce un plus echilibrului general şi originalităţii negocierii spaţiului. Covorul pe care stă, poate însă să devină scaune, şi s-o facă utilă, creând astfel ambianţa meselor joase ale ceremoniei ceaiului japonez. Ce-i drept, initimitatea caldă a statului pe covor creează o oarecare discrepanţă cu austeritatea minimalistă a încăperii. O masă cu picioare ceva mai înalte, pentru oaspeţi ceva mai formali, poate rezolva şi acest aspect.


Aşadar există soluţii multiple pentru a transforma dezavantajul spaţiului mic într-un avantaj al transformării sale într-un spaţiu delicat, intim. În România, dar nu numai, există o proastă tendinţă de a aglomera spaţiul, şi aşa mic, cu scafe şi mobilier iar rezultatul este acea senzaţie apăsătoare. Cei mai mulţi dintre noi nu suntem orăşeni, ci am emigrat la oraş din spaţiul tradiţional, rural. În acest spaţiu este specifică judecarea bogăţiei după numărul de bunuri personale. Oarecum asemănător se întâmplă şi pentru stilul de viaţă occidental. Însă sufocarea unei locuinţe modeste spre mici cu „averea” personală, este cea mai proastă soluţie. Nu suntem deloc bogaţi dacă locuim într-un „depozit”, ba dimpotrivă. Este mult mai eficientă debarasarea de lucrurile inutile, atât pentru confortul personal cât şi pentru onestitatea faţă de cei care ne calcă pragul. Din păcate, pe lângă diversiunile politice care afundă progresiv România în groapă, deportarea economică la care este supus acest popor se datorează şi incapacităţii personale de a gestiona spaţiul de locuit. Mulţi pleacă din ţară în special pentru a găsi un astfel de confort, însă rezultatul este că dincolo vor avea un spaţiu chiar şi mai mic datorită chiriei mari. Dimpotrivă, propria locuinţă va avea un aspect de rai dacă vom învăţa abc-ul armonizării ei. Şi, pornind de la ea, putem să aducem armonie şi în propria ţară.

Acest text se continuă aici








3.9.3.1.2. Problema spaţiului în arhitectura urbanistică

|



CONTRIBUŢII LA DEZVOLTAREA IMAGOLOGIEI


Acest text face parte dintr-o lucrare teoretică mai amplă

3.9.3.1.2. Problema spaţiului în arhitectura urbanistică


Această temă se potriveşte pentru clasa a X-a (16 ani), cu excepţia unor remarci politice ce apar în text

Arhitectura este probabil cel mai important produs practic al omului. Asigurarea unui acoperiş deasupra capului a fost şi încă este un deziderat al omului (ne)liber. Fără o locuinţă care să îl protejeze de intemperiile naturii pe om (vânt, ploaie, frig, soare arzător), libertatea individuală este doar o vorbă în vânt. Datorită faptului că unele locuri sunt mai bogate în resurse decât altele, ele au atras de-a lungul timpului mase mari de oameni, iar spaţiul locuinţei a devenit din ce în ce mai redus. Alteori, cum este cazul comunităţilor medievale, prosperitatea cetăţii a dus la creşterea inevitabilă a numărului de cetăţeni, care au trebuit să se înghesuie pe acelaşi perimetru, delimitat de zidurile de apărare. Centrele istorice ale oraşelor atestate în perioada medievală arată o aglomerare sufocantă de clădiri, cu străzi foarte înguste, asemenea unor poteci.

Rezultatul a fost o alinenare continuă a omului marilor aglomeraţii urbane. Omul nu e făcut să stea în cuşcă. Până acum câteva mii de ani în urmă omul avea mare libertate de mişcare. Arealul terenului de vânătoare se întindea pe sute de kilometri pătraţi, pe care omul circula constant. Comunităţile primitivilor astăzi nu au clădiri de locuit foarte spaţioase, însă spaţiul dintre ele este unul decent, plus că numărul de locuinţe din comunitate nu este prea mare. Localitatea arată mai curând ca un spaţiu verde decât ca unul locuit, în sensul civilizaţiei occidentale.

Spaţiile înguste de locuire creează sentimentul de închisoare, sau chiar de cavou. Pe termen lung aşa ceva duce la frustrare, depresie şi agresivitate între oameni. Îngustimea spaţiului de locuit în Japonia, coroborată cu traumele imense aduse poporului japonez în timpul celui de-al doilea război mondial, au condus la o explozie a ratei depresiei în această ţară în zilele noastre. Fie care poate experimenta pe pielea lui ce înseamnă ieşirea din afara locuinţei în comparaţie cu statul în ea pe parcursul unei zile.

Cine vine dintr-o comunitate rurală tradiţională, pentru care problema lipsei de spaţiu nu există, nu poate anticipa dezavantajele unui stil de viaţă urban. De aceea noul sclavagism al capitalismului se bazează exact pe această disponibilitate a membrilor comunităţilor rural-tradiţionale de a-şi ceda libertăţile spaţiului în favoare unor comodităţi ale civilizaţiei precum igiena şi hrana diversificată. După câteva decenii de stil de viaţă modern omul absorbit în metropole ajunge dezrădăcinat .

Un oraş prietenos şi cu grijă pentru cetăţenii săi aduce spaţiul verde în interiorul său, refăcând astfel discrepanţa stilurilor de viaţă de dinainte şi de după acum câteva mii de ani. Un astfel de oraş pune un plafon al înălţimii clădirilor pentru a permite cetăţenilor să privească cerul, sau aduce spaţiu verde în aglomeraţia de betoane. Majoritatea oraşelor occidentale cu trecut medieval au adoptat măsuri de ameliorare a aspectului urban, şi relaxare a densităţii construcţiilor comunitare. Aerisirea urbanistică a venit şi cu unor reguli internaţionale de neagresiune între state şi cetăţi, aşa că necesitatea zidurilor de apărare a dispărut şi oraşele s-au putut dezvolta pe orizontală.

Oraşele noi care s-au dezvoltat prea repede au simţit pe pielea lor lipsa spaţiului şi frustrările venite de aici. De exemplu, în al doilea sfert al secolului 19 populaţia New York-ului s-a qvatruplat, iar cetăţenii nu ştiau pe unde să mai scape de forfota sa. Începând din 1840 edilii New York-ului au elaborat un plan de resistematizare cu lărgirea străzilor şi construcţia unui parc, în care cetăţenii să se refugieze de viaţa tumultoasă. Aşa a luat naştere faimosul Central Park din New York, început spre sfârşitul anului 1957 şi terminat în 1862.


În Bucureşti există cazul cu noul cartier construit aproape de centrul comercial „Dragonul Roşu”, fără parc şi străzi înguste. Casele au grădini foarte mici, proprietarii preferând un spaţiu de locuit mai extins decât mai multă natură pe proprietatea lor. La fel ca şi în cazul de mai sus, odată cu trecerea timpului membrii comunităţii acelui cartier făcut haotic ori vor plăti pe câţiva spre a le transforma proprietăţile în spaţii verzi ori vor experimenta scăderea preţurilor locuinţelor construite acolo, odată cu saturaţia proprietarilor.

Dacă în România aşa ceva este totuşi rar, În oraşe precum Dehli (India), Sao Paulo (Brazilia) , Cairo (Egipt) şi mult prea multe altele există sute de kilometri pătraţi de clădiri aglomerate fără parcuri sau spaţii verzi în general. Cam aşa arăta şi Europa Occidentală în perioada medievală, când marile centre urbane erau înconjurate de ziduri de apărare.


Parcul este un fel de rezumat al naturii, cu cât mai spectaculoase forme în el. Un parc va fi cu atât mai frumos cu cât va conţine elemente cât mai variate ale naturii sălbatice. Iarba este cel mai comun lucru. Apoi copacii şi arbuştii pot apărea pe măsură ce spaţiul verde creşte în dimensiune. Următorul nivel este diversificarea formelor de relief, precum improvizarea de movile care imită dealurile şi munţii. De asemenea crearea de iaz şi lac artificial este menită să aducă senzaţia lacurilor naturale. Dacă lacul din parc este suficient de mare se poate improviza şi o cascadă, sau fântâni arteziene ce amplifică sunetul din natură. În mod natural parcul atrage animale precum veveriţele, broaştele, peştii sau păsările. Pentru amplificarea senzaţiei de natură se pot introduce specii exotice. În general aceste animale trebuie să fie nepericuloase, pentru a nu produce prejudicii celor care vin să se relaxeze în parc. Dacă se aduc animale periculoase, pentru a satisface curiozitatea localnicilor, ele trebuie izolate, şi astfel parcul poate avea grădini zoologice mai mari sau mai mici.

Toate aceste sunt elemente naturale ale parcului, în sensul că omul contribuie puţin la existenţa şi persistenţa lor, însă le favorizează prezenţa în acel loc. Pe lângă ele mai există şi elementele artificiale. Ele sunt acele amenajări ale parcului, produse industrial sau artizanal, aşadar omul e factorul decisiv atât pentru confecţionarea lor cât şi pentru păstrarea lor în stare funcţională. Băncile prelungesc prezenţa cetăţenilor în parc, şi implicit deconectarea faţă de tumultumul urban.

Spaţiul verde este ideal pentru practicarea sporturilor, aşa că parcul e bine să aibă terenuri sportive sau diverse dispozitive de practicat mişcarea. Jucăriile publice pentru copii fac mai atractivă prezenţa lor în parc. Efortul trebuie şi el susţinut în primul rând de surse de apă sau cu alimente. Excesul de magazine şi dispozitive de joacă pentru copii transforma parcul într-un mall în aer liber, sau un bâlci, iar funcţia de relaxare a parcului riscă astfel să eşueze. Un exemplu de aşa ceva este aşanumitul „orăşel al copiilor” din zona Brâncoveanu, sectorul 5 Bucureşti. Intenţia autorului de a vinde cât mai mult şi de a „absoarbe” cât mai multe fonduri din impozitele luate, a făcut acest spaţiu să fie împânzit de tarabe şi jucării cu taxă. În timpul week-end-urilor cu vreme frumoasă din afara vacanţelor această zonă e supraaglomerată. Prin urmare, acest experiment este mai curând un spaţiu comercial decât unul de relaxare. Pentru cei mici el este apreciat, în lipsa unui parc de distracţii, aşa cum există în marile oraşe occidentale. Însă, din cauza aglomeraţiei, pentru adulţi e prilej de griji şi stres în plus. Nici parc normal, nici parc de distracţii pentru copii, acest experiment este inversul a ceea ce trebuie să fie un spaţiu în aer liber dintr-un spaţiu urban.

Unul dintre cele mai importante elemente ale parcului este reţeaua de toalete publice. Fără aşa ceva parcul însuşi riscă să devină o … toaletă publică. Această regulă trebuie să existe în orice zonă publică urbană, mai frecvent în zona comercială şi instituţii şi mai puţin frecvent în zona de locuinţe. Din aceleaşi motive în parcuri trebuie să existe şi coşuri de gunoi.

Cel mai important element artificial este reţeaua de alei şi poduri. Spre deosebire de poienile naturale, parcurile sunt foarte populate. Dacă toţi vizitatorii ar călca iarba, atunci n-ar mai fi iarbă deloc. Aleile nu doar că fereşte iarba de călcările succesive, dar ajută chiar pământul să nu fie luat pe picioarele trecătorilor. Astfel de poteci mici pot deveni şanţuri sau ogaşe prin care se scurge apa ploilor, după cum se întâmplă cu potecile traseelor montane.

Un arhitect ambiental va trebui să ia în calcul şi faptul că parcul nu este doar un loc de refugiu din faţa tumultului vieţii urbane, dar şi un spaţiu de tranzit al celor care locuiesc în zonă. Aceşti oameni intră în parc nu pentru relaxare ci din intenţia de a scurta un drum. Aceste rute devin acest gen de poteci ce riscă să se transforme î şanţuri. Principala cauză a apariţiei lor nu este „indisciplina” locuitorilor, ci incompetenţa arhitectului de la primărie. Acesta, vreun „nepot” al primarului, nu a anticipat faptul natural că parcul este şi o zonă de tranzit, şi nu a întrevăzut rutele pentru a veni cu alei pe aceste rute. El a avut intenţia ca planul parcului să fie un fel de operă de artă, vreo mandala sau altă formă, foarte arătoasă văzută d la altitudine, dar total nepractică la sol.

Desigur, odată cu potecile ce urmează inerent acestor rute, se strică „desenul” parcului. Aşa că, la 30 de ani de la aşanumita „libertate” încă se mai văd plăcuţe cu mesaje de „Nu călcaţi iarba!”. Există parcuri în Bucureşti în particular, sau în România în general, îngrădite cu diferite obstacole în aceste zone. În loc să fie un spaţiu de relaxare iată că aceste parcuri au ajuns pentru aceşti oameni un alt motiv de stres, de teama amenzilor gardienilor zeloşi. Însă, având utilitatea ca prim criteriu de construcţie, un parc este prin definiţie design, şi nu locul de exersare a „genialităţii” artistice a vreunui nepot încoronat de primar ca arhitect urban. Da, e important ca aleile parcului să se înscrie într-o formă atractivă şi să fie bine văzută din avion. Dar această formă trebuie să fie secundară utilităţii! Arhitectul trebuie să anticipeze rutele de tranzit şi să-şi adapteze planul la acestea. Parcul nu este grădina personală a primarului (în care nu prea calcă de teama reproşurilor comunităţii), ci un spaţiu de recreare pentru comunitate.

Oraşul însuşi trebuie să tindă să fie un parc. Vegetaţia din jurul conglomeraţiei de betoane poate atenua această senzaţie de închisoare. Limitarea înălţimii construcţiilor este o soluţie. Aerisirea lor în spaţiu, formele curbe, mai curând decât cele rectangulare, este o altă soluţie. Eficienţa mai mare a clădirilor înalte, chiria ce se poate lua din spaţiile de birouri duce la pădurea de zgârie-nori de genul wall-street. Repetând modelul dezvoltării medievale de pe verticală, zgârie-norii reflectă mentalitatea zidului, ca limită între bogaţi şi săraci, imaginea segregării sociale cosmetizate cu iluziile statului de drept. Traficul din sau către aceste zone poate fi realmente infernal, erodând încet şi sigur răbdarea şoferilor. Rezultatul este o junglă urbană, plină de oameni frustraţi şi agresivi. Oraşul Bucureşti şi-a dublat numărul de locuitori în 30 de ani, însă spaţiile verzi s-au redus în loc să crească. Nu departe de imaginea asta e şi situaţia drumurilor. Capitala României este mai curând o antecameră a deportării economice a populaţiei rurale în Occident, mai curând decât un loc prietenos cu cetăţenii săi.

Odată cu tratatele internaţionale de neagresiune între state spaţiile vechilor cetăţi s-au extins fără a necesita şi construcţia unor ziduri de apărare precum în trecut. Pe lângă clădirile de locuit sau cu alte destinaţii, omul modern a simţit nevoia de a aduce cu el natura, prin prezervarea spaţiului verde. Acelaşi lucru l-a dorit şi arhitectura barocă şi ulterior, rococo, prin apetitul către volute, ce imitau frunzele naturii. Fiind o natură contrafăcută, imitată, pe fondul aglomeraţiei urbane din ce în ce mai pronunţate, cultura baroc şi rococo au produs în secolul al 19-lea o lehamite generală, de unde şi apetitul occidental spre modernitate. Faţă de natura concretă şi strălucitoare descoperită de impresionişti, aceste stiluri se dovedea a fi nişte imitaţii grosolane. Lehamitea faţă de aglomeraţia şi vâscozitatea formelor baroce a condus la dictatura abstracţionistă a simplităţii formelor Bauhaus, care au creat şi mai mult sentimentul de închisoare pentru omul simplu. Blocurile din spaţiul este-european, construite în timpul dictaturilor comuniste, dar nu numai acestea, au produs o involuţie a confortului mintal dat de spaţiul locuirii către perioada de dinainte de baroc. Arhitectura contemporană a dorit să spargă monotonia rectangulară a lor prin reîntoarcerea la natură, dar de data asta prin importarea ei în spaţiul arhitectural. Arhitectura verde este o tendinţă de a reuni nevoia omului civilizat de confort, oferit de facilităţile clădirilor moderne, împreună cu fixaţia ancestrală oferită de natură, şi sentimentul de libertate pe care îl conferă.



Acest text se continuă aici








3.9.3.1.1. Tipurile de arhitectură

|



CONTRIBUŢII LA DEZVOLTAREA IMAGOLOGIEI


Acest text face parte dintr-o lucrare teoretică mai amplă

3.9.3.1.1. Tipurile de arhitectură



Această temă se potriveşte pentru clasa a X-a (16 ani)

Clasificarea arhitecturii se face în mod constant la cursul de istoria arhitecturii. Evoluţia stilurilor de la ziguratul mesoponamian până cele din zilele noastre este cea mai bună clasificare. Dar un asemenea curs poate lua şi un an de zile. Ce-i drept, în lipsa unui manual pentru clasa a XI-a, profesorii de arte de la liceele teoretice mai fac uneori o istorie a patrimoniului arhitectural românesc, cu conexiunile sale internaţionale. Aşa ceva se apropie destul de mult de un curs de istoria arhitecturii. Dar o astfel de opţiune e posibilă doar pentru acele clase care au disciplină de arte şi după clasa a X-a. Pentru restul de clase un astfel de curs nu e posibil, şi atunci trebuie ridicat nivelul de generalizarea a clasificării în aşa fel încât ea să poată fi predată într-o oră sau două. Asta voi face în următoarele secţiuni.

Principala funcţie utilitară a arhitecturii este protecţia împotriva ploilor şi zăpezii. Această funcţie e realizată de acoperiş. Acoperişul este de mai multe feluri; după complexitatea materialelor el poate fi:

- tradiţional, făcut din materiale clasice precum lemn, roci, ţiglă, tablă 
- modern, făcut din materiale noi precum metalele uşoare, sticla, plasticul, fibra de sticlă, beton (de înaltă calitate).


Structura acoperişului se regăseşte în întreaga construcţie aşa că şi pereţii exteriori sunt de obicei în acord cu acesta, uneori chiar confundându-se cu el.

După formă, acoperişul poate fi:

- planar, adică încadrabil pe o suprafaţă plană sau mai multe. Aceasta poate fi

- orizontală, care se termină cu o terasă sau cu un zid orizontal izolat clasic
- oblică, (în şarpantă) ce poate fi simplă sau multiplă

- curb, care are cel puţin o axă principală curbă.
- circulară, precum cupola, turla sau ogiva*.
- de curbe complexe, precum cel din imaginea de mai jos


Unele clădiri se rezumă la acoperişul pus pe piloni, după modelul foişorului. Însă, cu cât timpul petrecut în interiorul clădirii e mai mare, cu atât elementele sale se diversifică şi forma sa devine mai complexă. Protecţia împotriva vântului, frigului dar şi căldurii prea mari se face prin pereţii exteriori, care izolează interiorul de exterior. Odată cu ridicarea gradului de complexitate a clădirii, funcţia ei se extinde către confort ridicat precum aclimatizare, igienă sau recreativitate.

După gradul de complexitate, arhitectura individuală se împarte în:

1. bazică, în care intră construcţiile artizanale modeste. Materialele construcţiei sunt brute, luate direct din natură, foarte puţin prelucrate. Acestea pot fi gheaţa (pentru iglu), ramuri, buşteni, frunze, pământ, roci, piei de animale, ţesături etc. Regulile de asamblare a materialelor în întreg sunt transmise din generaţie în generaţie, inovaţia existând foarte puţin.

2. medie , în care intră spaţiile comune de locuit şi sedii ale unor instituţii sau firme mici sau mijlocii. Materialele construcţiei sunt comune, prelucrate industrial sau artizanal, precum cărămida, cimentul, BCA-ul, placajul, sticla, oţelul etc. Rareori un arhitect profesionist este cooptat în construcţie, proprietarul construind cum crede el că e mai bine. Modul de construcţie este cel preponderent în comunitate, şi de data asta inovaţia nu există sau e minimă.

3. complexă, în care intră construcţiile particulare de lux şi sedii ale unor instituţii sau firme mari. Materialele construcţiei pot fi ş comune dar şi rare, împreună cu însăşi realizarea arhitecturală, care de obicei e făcută de un arhitect profesionist.

După gradul de izolare faţă de restul membrilor comunităţii arhitectura individuală se împarte în:

1. publică, permite accesul tuturor membrilor comunităţii în ea, precum:

- sedii de instituţii
- magazine, mall-uri
- spaţii de petrecere a timpului liber (cinematografe, cluburi, restaurante şi altele)
- staţii de transport în comun
- lăcaşuri de cult

2. de elită, este o arhitectură de echipă şi permite doar unor membri ai comunităţii

- cluburi, restaurante, hoteluri de lux, se află la limita arhitecturii publice, dar care au clienţi înstăriţi, aşa ca majoritatea nu îşi petrec mult timp prin zonă.
- instituţii de elită, respectiv în ea, respectiv cei ce lucrează pentru o anumită companie privată sau pentru o instituţie care deţine secrete de stat sau necesită cunoştinţe speciale de protecţie personală sau de evitarea unor dezastre.

3. de locuit, este o arhitectură particulară, care permite familiei şi apropiaţilor ei accesul în interiorul ei.

În manualul de Educaţie plastică pentru clasa a V-a, Editura Litera Internațional Chișinău 2016, pagina 7, autoarea Zinaida Ursu împarte arhitectura în:

- de cult
- de clădiri civile
- memorială
- de construcţii fortificate

Observăm că criteriul de diferenţiere între aceste clase nu este structura intrinsecă a construcţiei, ci scopul ei. Prima clasă conţine templele, bisericile, moscheile, sinagogile etc. A treia conţine arcele de triumf şi cavourile. A patra conţine acele clădiri militare, deşi fortificaţiile se referă şi la întăriri suplimentare pentru a preveni influenţa negativă a naturii asupra clădirilor, precum digurile. A doua conţine majoritatea construcţiilor existente într-o comunitate, altele decât cele menţionate până acum. Totuşi cred că punctul4 se poate reuni cu punctul 2, iar rezultatul se apropie de clasificarea propusă de mine mai sus.

* Acoperişul ogival nu trebuie confundat cu cel gotic, pentru care ogiva este semn definitoriu. Cu toate astea, ogiva nu intră în forma (exterioară) acoperişului gotic, ci în structura sa. Acoperişul gotic este planar oblic (în şarpanta).

Acest text se continuă aici








3.9.3.1. Arhitectura

|



CONTRIBUŢII LA DEZVOLTAREA IMAGOLOGIEI


Acest text face parte dintr-o lucrare teoretică mai amplă

3.9.3. Tipurile de design


Această temă se potriveşte pentru clasa a X-a (16 ani)

Design-ul ca domeniu are doua mari arii:

A. Design tridimensional (de produs):

1. Arhitectura
2. Maşini si utilaje
3. Designul obiectelor de interior
4. Designul corpului uman

B. Design grafic

1. Grafica 2 D
2. Grafica 3 D
3. Grafica video

În manualul de Educaţie plastică pentru clasa a V-a, Editura Litera Internațional Chișinău 2016, pagina 7, autoarea Zinaida Ursu identifică 4 forme de design, respectiv, vestimentar, de interior, industrial şi cel grafic. Această diviziune e aceeaşi precum cea descrisă de mine mai sus, cu diferenţa că eu le includ pe primele 3 într-o clasă mai generală, numită „design tridimensional”. Am o problemă cu denumirea de „design industrial” pentru că şi obiectele de interior sau cel al corpului uman (vestimentar, de bijuterie şi machiaj) implică industriile aferente fiecăruia. Nu putem reduce industria doar la cea de maşini si utilaje, atâta timp cât şi acestea se produc în fabrici cu linii tehnologice tipice, la fel ca şi în cazul maşinilor si utilajelor. Am putea să-l redenumim mai precis „design industrial greu”, însă un frigider ( ce face parte din designul obiectelor de interior) poate fi mai greu decât un scuter, ce face parte din designul de maşini si utilaje. De aceea, chiar dacă denumirea e un pic mai lungă, eu unul o prefer pe aceasta.

În Manual de Educaţie Plastică pentru clasa a VII-a, Editura Corint 1998, începând de la pagina 63, autoarele Rita Bădulescu şi Ecaterina Morar găsesc 3 tipuri de design, respectiv cel grafic , de produs şi cel ambiental. În general „designul de produs” este văzut ca fiind totalitatea produselor destinate omului simplu, adică de la punctul 2 în jos, exceptând utilajele, mobilierul fastuos, sau instrumentele complexe. Rămân în afară acestea şi arhitectura, omul simplu construind clădiri, fără să inoveze arhitectural. Totuşi şi acestea sunt produse, în sensul că o echipă de producători le… produc. Aşa că formula „design de produs” destinată exclusiv omului simplu nu are justificare semantică. Părerea mea este că cele 2 se pot înscrie într-o singură categorie. În continuare le voi detalia pe fiecare.

3.9.3.1. Arhitectura


După încetăţenirea în limbile engleză şi germanice în general al termenului „design”, una dintre schimbările radicale ale istoriei artei a fost dacă arhitectura, mobilierul, bijuteria şi o bună măsură din ceramică, sticlă, metal şi altele, aparţin totuşi designului. Deoarece sunt „arte utilitare” ele nu pot aparţine artei propriuzise. Ceramica, sticla şi metalul sunt parţial utilitare, însă au şi funcţie neutilitară, pur artistică. E destul de bizar ca un gen să fie cu un picior în artă şi cu altul în design. Dar asta e realitatea. Rezultatul este că arhitectura, unul dintre cele mai consacrate şi recunoscute genuri din artele plastice, va trebui să fie trecută cu totul la design, chiar dacă unii teoreticieni par să nu fie dispuşi să accepte aşa ceva. Am amintit în secţiunea aceasta faptul că la pagina 7 din manualul de Educaţie Plastică pentru clasa a V-a , Editura Litera Internațional Chișinău 2016, autoarea sa, Zinaida Ursu, nu face nici un fel de diferenţă între artă şi design. Mai mult decât atât, arhitectura şi designul sunt date ca ramuri ale artelor plastice diferite. Indiferent de cât de maiestoasă s-a dorit şi s-a făcut, arhitectura este o „artă utilitară”, protejându-ne pe noi sau pe zei de influenţele neprieteneşti ale exteriorului. A construi un templu în jurul zeului pare un act poetic. Dar faptul că acest loc protejează credincioşii de intemperiile naturii este un aspect eminamente utilitar.


Ne putem imagina că arhitectura a fost posterioară sculpturii, dezvoltându-se imediat după aceasta. Înainte de a construi un templu, comunitatea a construit mai întâi statui ale zeului, adică sculptură. Înainte de a construi o locuinţă, omul a trebuit să înveţe a ciopli potrivit pietrele sau a le selecta şi suprapune pe cele potrivite, ceea ce iniţial a însemnat un act artistic. Faptul că celebrul sculptor al antichităţii, Fidias, a fost însărcinat pentru construcţia Partenonului, nu e o întâmplare. Majoritatea sculptorilor Renaşterii au fost şi arhitecţi, aplicând utilitar formele exersate la nivel de artă (neutilitară). De fapt aşa s-a întâmplat constant cu designul; odată ce o formă iniţiată de artă a devenit populară, ea a fost ulterior aplicată în zona utilitarului de către grosul societăţii. Aceste inovaţii tehnice şi stilistice au fost iniţiate de nişte oameni foarte creativi. Odată ce au devenit populare, ele au fost absorbite în zona utilitară, fiind copiate de designeri. De exemplu, în zona imaginii filmate, mai întâi au existat efectele speciale ale filmului create de profesionişti ai filmului; apoi ele au devenit modă, adoptată de un grup mai mare de editori video, vizibile în proiecte de mai mică anvergură, precum documentarele, reportajele sau reclamele. Exact acest raport s-a stabilit între sculptură şi arhitectură: întâi sculptorii au creat forme, şi apoi arhitecţii le-au preluat utilitar în spaţii de locuit.

O astfel de revoluţie copernicană în teoria artei implică probleme majore. Unele dintre ele au fost rezolvate, altele au rămas nerezolvate, amânate pentru viitor. Probleme clasificării arhitecturii după localizare este un astfel de caz. În terminologia profesioniştilor din arhitectură se foloseşte de ceva vreme sintagma „arhitectură şi urbanism”. Însă, după ce am clarificat acest aspect utilitar al arhitecturii, această sintagmă este un pleonasm. Urbanismul, ca ansamblu de reguli generale de construcţie şi plasare, care păstrează unitatea oraşului sau comunităţii, este o parte din arhitectură. Urbanismul este meta-arhitectura construcţiilor individuale.

Plasarea unei clădiri sau a unui parc într-un anumit loc, se face în funcţie de un compromis între cerinţele şi disponibilitatea terenului, precum şi utilitatea acestora. Regulile echilibrului care determină proporţiile construcţiei individuale se aplică (sau ar trebui să se aplice) şi la aşezarea lor în spaţiul comunitar. Dacă terenul este foarte accidentat, eventual în pantă, un arhitect nu va construi acolo un teren de fotbal, fără a echilibra în plan orizontal suprafaţa. Un artist care vrea să inventeze un nou sport, sau un primar corupt care doreşte să palmeze nişte fonduri, vor putea face asta fără să se gândească la echilibrul urbanistic. A construi un teren de fotbal, pe malul înclinat al unui râu sau pe un deal, înseamnă pentru un arhitect a pune şarpanta acoperişului invers, cu apa strângându-se şi băltind în vârful clădirii şi infiltrându-se treptat în pereţii săi. Utilitatea şi compromisul cu terenul spaţiului urban al arhitecturii generale a comunităţii este o problemă identică cu compromisul încăperilor pe care arhitectul clădirii individuale îl face faţă de clientul particular.

Acest text se continuă aici