3.9.3.5.4.2. Imaginea bitmap

|



CONTRIBUŢII LA DEZVOLTAREA IMAGOLOGIEI


Acest text face parte dintr-o lucrare teoretică mai amplă

3.9.3.5.4.2. Imaginea bitmap



Această temă se potriveşte pentru clasa a X-a (16 ani)

Imaginea compusa din pixeli de imagine se numeşte bitmap (harta de biti) şi constă într-o comandă de tip binar (0/1 sau true/false) dată pixelului ce primeşte informaţia de bază (bit) şi o converteşte în nuanţă. Principalele formaturi de documente bitmap sunt BMP, GIF, JPEG, EXIF, PNG, TIFF. Principalele programe de editare de documente bitmap sunt:

- Adobe Photoshop,
- Corel PaintShop,
- Photo-Brush

Imaginile bitmap se obţin fie prin fotografierea realităţii (aproximativ 90% din cazuri), fie prin creaţia unor artişti digitali (aproximativ 10% din cazuri), in programele de mai sus. Principalul avantaj al imaginilor bitmap este ca au aspect realist, fiind în mare parfe făcute cu aparatul foto. Principalul lor dezavantaj este acela că imaginile îşi pierd din claritate dacă sunt scalate (supradimensionate)

Programele de grafică bitmap repetă la nivel digital instrumentele tradiţionale, precum pensula, creionul sau guma. În funcţie şi de calitatea programului, ele fac aproximativ acelaşi lucru la nivel digital precum acestea fac în realitate. În plus faţă de aceste instrumente, programele bitmap au altele, inexistente în realitate precum izolarea unei părţi din imagine ( selecţia) , suprapunerea polistratificată de imagini (multilayer) , îmbinarea de straturi (blending) , copierea unor părţi din imagine în altă zonă (stamp, healing), estomparea graniţelor dintre forme (smudge), iluminarea sau întunecarea unor părţi din imagine (dodge, burn) adăugarea de text direct din tastatură etc. Unul dintre cele mai populare instrumente este filtrul „Liquify” (nume specific pentru Photoshop) prin care adolescenţii îşi măresc sau micşorează anumite părţi anatomice. Ne amintim de extinderea ariei occipitale a profilului personajului feminin de mai jos, în secţiunea dedicată tunsorii ; am făcut această modificare cu ajutorul filtrului „Liquify”. Pe lângă acesta, au o duzină de alte filtre ce se aplică în general întregii suprafeţe, şi care transformă radical imaginea ca întreg, după regulile stilurilor din istoria picturii sau altele.



De asemenea, toate programele de grafică permit schimbarea dimensiunilor suprafeţei fără a afecta imaginea, şi revenirea la stadii anterioare de lucru, fapt aproape imposibil cu tehnicile tradiţionale. Pentru mai multe detalii se poate consulta următorul tutorial

Acest text se continuă aici








0 comentarii: