1.2.4. Temele generale ale imaginii figurative

|



CONTRIBUŢII LA DEZVOLTAREA IMAGOLOGIEI


Acest text face parte dintr-o lucrare teoretică mai amplă

1.2.4. Temele generale ale imaginii figurative


Imaginea figurativă are teme diverse. Însă acestea se pot generaliza în noţiuni mai largi. Aceste noţiuni mai largi sunt:

A. Non-umane

- natura statică
- interiorul
- peisajul

B. Umane

- portretul
- figura întreagă
- compoziţia cu personaje

Observăm că aceste teme reprezintă focalizarea artistului pe un anumit colţ de lume. Portretul e menit să redea în detaliu figura unui personaj, de obicei cuprins până la brâu. Dacă personajul e redat întreg sau aproape întreg atunci tema devine figură întreagă. Dacă lângă personaj apar şi alte personaje, atunci tema devine compoziţie cu personaje. Observăm că gradaţia atenţiei evoluează înspre depărtarea faţă de emoţiile şi expresia figurii portretului către expresivitatea generală a ansamblului activităţii personajului. Individul se topeşte în ansamblul comunităţii, pierzându-şi individualitatea.

La fel se întâmplă şi cu temele non-umane; natura statică reprezintă un colţ intim al unui spaţiu interior. Extinderea ariei de redare către un spaţiu mai mare o transformă în interior. Extinderea acestei arii în afara spaţiului de locuit transformă tema în peisaj. De aici putem merge mai departe cu focalizarea în peisaj, citadin, sălbatic sau cosmic.

Aceste teme au fost numite în mai multe feluri, şi descrise cu grade diferite de generalizare în manualele de până acum. De exemplu, la pagina 11 din manualul de Educaţie plastică pentru clasa a V-a, Editura Ars Libri 2017, autoarele Elena Stoica, Ionela Cârstea şi Adina Grigore le numesc „genuri ale picturii”, însă acestea se aplică şi la grafică sau sculptură la fel de bine. De asemenea, compoziţia este o unitate de imagine se aplică oricărei imagini, inclusiv celorlalte teme precum peisajul sau portretul. Pentru a fi o temă în sine, şi de a o particulariza din forma de noţiune generală, aceasta trebuie să fie formulată alături de cuvintele „cu personaje”.

 

Acest text se continuă aici







0 comentarii: