Dezamagit de MNAC dar mai dezamagit de babaci

|


de pe blogul lui Eugen Radescu am aflat despre un articol din "Gandul" dintr-o mai lunga serie de articole unele foarte indreptatite impotriva acizitiilor MNAC de la sfarsitul lui 2007. Am ezitat sa scriu despre subiect desi cei care mai tin minte cum am contraargumentat impotriva celor care au atacat MNAC se asteptau sa o fac. Si eu is foarte dezamagit atat de modul de selectie, de felul in care lucrarile valoroase s-au achizitionat (dupa ce in prealabil s-a constituit o petitie in care am semnat si eu) mai ales cand am vazut acolo pe Gh. Anghel, pe Coita sau pe altii foarte buni amici celor din grupul babacilor ce expuneau la Galateca impotriva MNAC acum 2-3 ani. Adevarul este ca m-am simtit foarte umilit vazand cum pe criterii politice sau oaricare altele de acest gen tinerii artisti autohtoni sunt ignorati si achizitionati cei care nu au nimic in comun cu noul spirit in arta. Fireste ca nu batranetea este criteriul ; Graur, N. Tiron, G. Bratescu , I Grigorescu trebuiau acizitionati. A trebuit facut un protest pentru ca pe ultima suta de metri sa fie achizitionate niste lucrari ale celor mai tineri. Sunt aproape sigur totusi ca oficialii MNAC nu ar fi facut acel gen de alegeri daca "ceva" nu i-ar fi "convins". Eu unul as fi luat niste graffiteri de la metrou sa le achizitionez lucrari decat sa bag molii in etajele 2 si 3 ale MNAC. Dar nu s-a facut asa pentru ca oficialii MNAC sa aiba suport politic candva/undeva. Si fireste nu pot sa uit ca in momentul in care mi-a trebuit o semnatura (simbolica, deoarece APADOR-CH a fost grosul ajutorului) pentru procesul meu cu jandarmeria in urma actiunii "armata e gunoi" s-a dat in diverse... Am primit in schimb niste zambete mai mult sau mai putin ironice pe care insa le-am bagat constiincios la cap.
Din acest motiv nu am scris si nu voi mai scrie vreodata nimic in favoarea vreunei institutii care promoveaza arta noua.

Dar, revenind la articulul cu pricina, hai sa punem problema altfel. Cati absolventi de ITA sunt angajati in presa romaneasca? Ma refer la presa de gen gandul, evenimentul zilei etc. deci fara referire la 22 sau alte cateva fara un tiraj comparabil pentru rubrica de arta. Pe ce baza isi dau cu parerea niste ziaristi care umplu spatiile goale ramase dupa ce ziarele nu se umplu cu editorialele ziaristilor cunoscuti? Multi dintre ei au facut pana acum rubrici gen "horoscop" sau ceva de genul si acum vin si fac pe specialistii. Care e problema? vrem sa lasam poporul nestiutor sa vopteze ce lucrari se vor achizitiona de MNAC? Vrem sa umplem (si) MNAC-uil cu monumente gen leu si vulturi sau tzepe din piatza revolutiei? Sau lasam pe cei care au ceva experienta in domeniu?
Un singur lucru vreau: sa nu-si dea cu parerea mogulii de presa (eventual prin nultele lor maini angajati dupa diferite interese) despre arta! Sa se concentreze pe afacerile lor, pe jmecheriile politice

0 comentarii: