Nostalgii cu Michael Jackson si Galeria Noua

|
In acest moment pana pe 14 Februarie este deschisa in Paris, „Michael Jackson, On the Wall” probabil cea mai ampla expozitie cu tema Michael Jackson. Expozitia a fost deschisa si in Londra pe vara.

Din pacate sunt cam multe kitsch-uri neasumate in ea, si asta o face dubioasa. Unele dintre ele sunt tablouri comandate de insusi Michael, sau facute pentru el. Arta contemporana i-a ramas in mare parte straina, in ciuda faptului ca el insusi a inovat imaginea in miscare, respectiv video-clipul muzical specific MTV.

Dar in expozitie exista direct sau indirect cele mai valoroase lucrari de arta cu tema Michael. Mai intai direct, prin portretul facut de Andy Warholsi Keith Haring,


si apoi, indirect printr-o fotografie a sculpturii cu Michael si cimpanzeul Bubbles facuta de al doilea cel mai bogat artist din lume, Jeff Koons.Probabil ca, rusinandu-se de aspectul ei kitschy (!!!) , au preferat o astfel de fotografie in care o parte din ea e discret cenzurata. Ar fi trebuit expusa direct sculptura, dar probabil ca pretul inchirierii ei e exorbitant.

In expozitie este prezenta , la min -7.40 este prezenta si video-instalatia „King (A Portrait of Michael Jackson)” din seria „Inner + Outer Space” , facuta de Candice Breitz cu fani cantand si dansand. (Madonna si John Lennon sunt de asemenea portretizati prin fani astfel.)


Interesant e ca ea a fost expusa si in Romania in decembrie 2005 la defuncta „Galeria Noua”  . Mi-am adus instant aminte de ea, desi au trecut 13 ani de atunci. Multe lucruri bune s-au intamplat la acea galerie…


0 comentarii: