Senzational: Lady Gaga-n curu' gol

|




Odata cu inceputul artei moderne (sfarsitul secolului al 19-lea) s-a produs o rupere intre gustul popular (al maselor) si cel elitist (al profesionistilor, eruditilor in materie de arta) in sensul ca cel elitist rareori a fost recunoscut de cel popular. Exista si exceptii. Cazul lui Van Gogh, care a ajuns un simbol al picturii atat pentru elite cat si pentru mase, este cel mai elocvent. La mica distanta, cred eu, este cel al lui Dali. Dali este un pic mai popular decat Van Gogh in ceea ce priveste rezonanta maselor, insa sunt cativa suprarealisti care, din punctul meu de vedere sunt mai importanti decat el, respectiv Juan Miro si Max Ernst. Picasso, Vasarely si Andy Warhol* se apropie si ei de aceasta pozitie insa publicul larg nu ii gusta la fel ca pe cei anterior numiti. Trebuie mentionat ca, inainte de aceasta perioada masele raspundeau asemanator (si de multe ori chiar mai entuziasmant) la cultura elitista decat o faceau elitele socio-culturale insele.

Din alt punct de vedere, artisti recunoscuti ca geniali in cercurile artei elitiste dar fara nici un fel sau cu o mica rezonanta la mase sunt Joseph Beuys, Marcel Duchamp, Piero Manzoni, Joseph Kosuth. I-am numit aici doar pe cei deja maestri, pe cei care au produs inovatii clare in arta si nu reinventari sau perfectionari de stil. I-am omis de asemenea pe cei „mai contemporani”, daca le pot spune asa, cei care au inca de demonstrat.

Cei mai cunoscuti artisti de mainstream care n-au avut nici un fel sau prea putina rezonanta la cultura elitista contemporana au fost Frank Sinatra, Elvis Presley, ABBA, Michael Jackson si, in prezent, Justin Bieber.

Dintre artistii de mainstream consacrati, cei care au deschidere spre zona experimental-elitista au fost John Lennon, Jim Morrison, Robbie Williams si, iata, mai tanara si aparent mai gascuta Lady Gaga care s-a imprietenit cu cunoscuta artista contemporana Marina Amramovic:


(re)apropierea dintre zonele mainstream (comerciale) si cele elitiste ale artei au inceput in mod programatic odata cu cultura pop. In ceea ce ma priveste sunt convins ca granitele mainstream-elitism se vor topi iar intre cele doua culturi va exista sinteza. Chiar mizez pe asta.

* Desigur, îmi asum subiectivitatea unei astfel de selecţii. E foarte probabil să mai fie şi alţii ce nu îmi vin acum în minte sau la care nu am fost eu suficient de atent în ceea ce priveşte legătura cu cultura opusă faţă de care ei sunt îndeobşte încadraţi.





0 comentarii: