Picasso reloaded

|


Lucrarea mea toretica mai veche "Cubismul lui Picasso: Psihanaliza distrugerii si reparatiei" va vedea in curand lumina tiparuluiLink



Arta nu poate fi inteleasa in profunzimea ei prin abordarile metafizicaliste ale esteticii clasice ci printr-o abordare mutidisciplinara psihanaliza-sociologie-istoria artei. Zic multidisciplinara in virtutea viziunii actuale asupra acestor 3 presupuse diferite domenii. In realitate sunt convins ca ele sunt unul si acelasi lucru.

Am gasit o legatura inextricabila intre arta lui Picasso si simptomele sale obsesionale tipice pentru nevroza obsesional-compulsiva. Se poate spune ca numai suprarealismul are fundament psihopatologic ci si cubismul. Arta moderna insasi poate fi explicata pe acest fir. Mai mult decat atat, arta in general este un simptom obsesional cosmetizat si nu numai religia asa cum credea Freud

2 comentarii:

Anonymous said...

daca reduci arta la patologic, nu vad cum ai putea aduce ceva nou. Imprumuti metodologia de la suprarealisti pentur a explica cubismul.


www.artcomview.blogspot.com

Baldovin said...

Nu reduc arta la patologic ci la psihic. Avem doua posibilitati: fie o consideram creatie divina fie creatie psihica. Daca o consideri divina eu nu mai pot dialoga pentru a plec de la cealalta optiune.

Dincolo de asta orice teorie presupune o generalizare, adica o "reducere" a unei diversitati anume la un anumit principiu sau la mai multe.

Suprarealistii nu au fost teoreticieni ci artisti. Nu exista curentul suprarealism in stiinta. Cu aceasta llucrare eu fac stiinta si nu arta. Ca e stiinta despre arta asta e alta poveste. Deci e imposibil sa iau "metodologia de la suprarealisti". S-ar putea spune ca folosesc metoda psihanalitica pentru a explica un fenomen pe care eu consider ca e psihic: asta.