Mai bine ignorant decat semidoct

|


Nu stiu daca un ziar ca „Observatorul Cultural” are nevoie de audienta prin polemici artificiale (asa cum se face la toate nivelurile in ziua de azi) dar cert e ca eu i-am cazut in capcana odata cu articolul „Cultura ignorantei” publicat de Maria Magdalena CRISAN in ziarul „Observator Cultural”.

Tanara absolventa este criticata pentru ca n-ar fi avut o prestatie de documentare si profesionalism de critic de arta in articolul ei din Time Out. Cum? Pai daca era in timpul liber? Si-a spus parerea ca orice om? Trebuie aprobare cumva de la stapanul valorilor pentru asta? Nu vreau sa o apar pe tanara masteranda . Cred ca chiar a gresit sa discute despre niste fantome in situatia in care sunt destule lucruri interesante de adus in atentia publicului viu. Dar in nici un caz nu a gresit pentru ca a discreditat ceea ce nu va putea niciodata discreditat suficient in tara asta; o arta artificiala, inchistata inactuala la vremea ei cu spiritul timpului si, cel mai grav, o arta cu pretentii de genialitati apoteotice grave!

Ca generatia prafuita a fost supralicitata de epoca de aur in timp ce artisti ca Ion Grigorescu, Geta Bratescu, (Andrei Cadere era modelul mosului Baba) si destui altii – carora le cer scuze pentru ca nu-i amintesc – care faceau arta in acord cu ce se intampla dincolo erau mariginalizati asta o poti pune pe seama sistemului totalitar. Bai dar e ingrozitor cand vezi ca mare lucru nu s-a schimbat, ca Vlad Nanca a fost dat afara din facultate pentru ca n-a vrut sa recunoasca perspectiva drept materie in educatia lui, ca Nicolae Comanescu a trebuit sa intre in facultate pe la Decorative pentru ca la Pictura nu putea sa intre fara acordul omnistientilor.

Ei fac manualele scolare pentru ca au prieteni de turnatorie la securitate care (inca) detin puterea si care ii pun in pozitii cheie la minister si supervizeaza „buna desfasurare a procesului educativ-plastic”. Ei decreteaza ca nu exista arta fara centru de interes pentru ca ei sunt secretari de stat sau posesori de functii politice. Numai si numai astfel se explica un astfel de articol intr-un ziar greu din tara asta.

Experti si eruditi neinfricati dar lipsiti total de consistenta si de nerv cultural, acesti papagali crescuti in conditii bovariste sunt gata sa iti ofere lectii bosumflate de falsa elocventa, dreptacii de redactare si vocabular plin, „ toate inerente sfarsitului de drum”.

Ce e trist la o astfel de creatura fosta feminina e faptul ca in loc sa bucure nepotii, sa ude florile si sa fie cu adevarat o bunica simpatica e un fel de vrajitoare care cauta nod in papura tinerei generatii ca n-o invita si pe ea nimeni la dans.

E foarte greu sa iti mentii calmul in conditiile astea . Reactia babaciunii sale e de-a dreptul iritabila. Poti gasi in textul ei gogomanii care reflecta o minte putrezita, paralizata. Uitati-va numai in ce mod ii reproseaza tinerei masterande ca foloseste repetitia dar puteti vedea ca folseste cuvantul „Suficienta” de 3 ori.

Auzi tanti? Barbatul lu’ matale a avut cumva ejaculare precoce de urasti atat repetitia dar care va sa zica c-o cam practici in taina ? Ce nu-ti e suficient?

Uitati ce fasaituri intelectuale are eruditia sa:


  • „Sentimentul ca lumea este interesanta si ca exista doar prin ceea ce se petrece acum este un concept destul de raspindit ... ”


Ei bine, iata cum sentimentul de fapt este un concept. Mama ce suuughituri gnoseologice poleite epistemologic are cucoana asta-n ea!

Partea proasta de la un astfel de profesor sau formator de opinie culturala nu invatai nici macar filozofie cum trebuie. Mai mult de zapaceai pentru ca zapaceala era consecinta lecturilor lor alese. Si cu toate astea are tupeul sa se ia de MNAC cum ca cica astfel s-ar explica stangaciile tinerei. E trist faptul ca o maioneza taiata cum e duduioaca asta nici macar nu viseaza ca arta contemporana (pe care o decapiteaza teoretic indirect prin atacul la MNAC) s-a unit in buna parte cu filosofia la care face ea referiri spasmodice si ca arta pe care ea o apara este de fapt la ani lumina atat de spiritul cat si de obiectul filosofiei.

Nu merita sa-mi pierd timpul analizandu-i limba de lemn. Bai dar ce e mai infiorator pentru generatia noastra e ca nu mai poti de Maria Magdalene si alti apostoli in tara asta, nu mai ai loc de ei pe unde te-ai duce .

Nu mai poti spune ca vrei sa stergi de praf generatia prafuita cu lichid cald pentru ca fosilele marionetizate au acces la mass-media controlata inca de fostii securisti si aproape ca te pun la zid si iti pericliteaza pur si simplu cariera. Oricand te poti trezi cu vreun secretar de stat care i-a stat in genunchi odata inainte sa-si deschida butique ( si apoi en-gross de a intrat in politica ) ca vine si te ia la intrebari despre profesionalismul tau.

Mai tanti! Poti sa ai tu vocabularu’ la tine cu toate notitele luate si cu toate lectiile facute! Cu limba goala nu mai faci nimic.

Stii ceva! Vezi ca e unu’ Chira pe la facultate du-te si cautati-va sa solipsizati impreuna poate va potriviti si deveniti ceva mai optimisti fata de practicile (culturale) contemporane.

"Sunrise" re-drums

|


Nu stiu daca stimabilii mei cititori s-au plictisit de piesa asta a mea da' pe mine ma racaie daca n-o fac sa sune bine. Asa ca am modificat un pic drumsurile si am scos un bass care suna inainte cam nefiresc. Mai are ceva puncte slabe da' alte piese asteapta la rand sa se nasca asa ca pe asta o las deocamdata asa ;)PS: pregatesc una...misto misto de tot. Sper sa n-o dezamagesc

"Sunrise" in varianta techno-trance

|


mmm....

nu prea mai imi place piesa asta desi m-am straduit s-o fac cat mai bine posibil. si la inceput asa mi-a placut de ea...

poate altadata va iesi si mai bine
odata cu experienta in ale sunetelor emise de obiectele contemporane ;)

Romania in criza de identitate

|