Este arta făcută de grupul Sigma în anii ’70 artă teoretică?

|


Aseară am fost la ICR la prezentarea conferinţei „De la Sigma la dreapta” moderată de Erwin Kessler al cărei punct central a fost artistul Constantin Flondor membru marcant al grupului timişorean Sigma care a făcut carieră în arta românească în anii ’70. Pe lângă constructele filosofice realizate în urma analizei fenomenului Sigma şi la care nu am participat decât cu resemantizări psihanalitice mi-a atras atenţia afinităţile şi preocupările ştiinţifice ale membrilor grupului. Întrebarea din titlu a urmat de la sine.
Este clar pentru toată lumea că evoluţia personală şi istorică a artei este una a experienţelor cu arta, una a cultivării gustului. Nu există reţete, nu există adevăruri (re)cunoscute care să te facă să guşti arta însă dacă acum 2 000000 de ani arta era ceva şi era privită într-un anume fel şi astăzi este altceva şi este privită într-un alt fel acest lucru se datorează evoluţiei mentale a omenirii. Filosofia fiecăruia, mentalitatea sa este atât de importantă încât fără aşa ceva nimeni nu poate fi considerat artist. Arta nu este doar natură, doar întâmplarea realizării unor rezultate frumoase, estetice, artistice ci şi conştiinţa valorii propriei contribuţii la realizarea operei de artă.
Fie că este religie, fie că este filosofie (metafizică) fie că este ştiinţă mentalitatea personală îşi găseşte particularizarea în opera de artă aşa cum ştim arta de la începutul istoriei artei.

Incursiunile ştiinţifice în matematică a lui Flondor şi grupului Sigma nu se constituie în arta teoretică pentru simplul fapt că artiştii în cauză se află în afara ştiinţei. Ei preiau anumite elemente ştiinţifice din colaborarea cu diferiţi matematicieni cărora le dau o oarecare alură artistică. Matematica se vede foarte greu în produsul final prezentat de Flondor. Uneori se pot observa anumite rezultate desprinse direct din geometria 3 D ce se pot înscrie în curentele ce gravitează în jurul abstracţionismului sau în forme de design.

Dar iată că deja s-au născut o grămadă de întrebări care necesită răspunsuri separate şi ceva mai elaborate pe care le voi transforma într-o cărţulie în viitorul cât mai apropiat,

1 comentarii:

Alexandra Velescu said...

mulțumesc pentru articol, aș fi vrut să ajung la și eu la conferință, dar nu s-a putut. aștept cărțulia, oricum :)